Bejelentkezés    Regisztrálás    2020. szeptember 28.      Keresés  
   2010. szeptember Minimize  

Nagypáli kisgyermekek érkeznek a Lakhegyi Óvodába

 

Szeptember 1-e mindig változás az oktatási intézményekbe járó gyerekek és szülők számára, hisz a nyári vakáció után kell visszarendeződni az intézmények házirendjébe.

Különösen így volt ez azon óvodás gyerekeknek, akik a Lakhegyi óvodába kezdetek járni. Az első napon elkísérte őket a falu polgármestere Köcse Tibor is, valamint a vezető óvónőn kívül Méhes Máté Lakhegy polgármestere is várta a bejáratnál a gyermekeket és anyukáikat.

Történt ugyanis, hogy az önkormányzat azon döntést hozott, hogy a nagypáli gyerekek szülei az eddiginél több óvoda között választhatnak intézményt, így 2010. szeptember 1-től Lakhegy település intézményébe is lehetett beíratni gyerekeket. Bödör Zoltán nagypáli falugondnok szállítja az óvodásokat.

A gyerekeknek és szüleiknek hamar megtetszett az új lehetőség, élvezik a FIAT SCUDÓ-val történő utazást, a szép környezetben lévő óvodában szívesen játszanak és örülnek az óvónénik kedvességének.

 

Amint Köcse Tibor nagypáli polgármesterétől megtudtuk az új együttműködés a két település számára is előnyöket jelent, hisz a lakhegyi óvoda fenntartási költségeihez úgy járul hozzá Nagypáli Község Önkormányzata, hogy mindkét település számára költségeik csökkentése mellett előnyöket jelent.

- Reményeim szerint ez az együttműködés minta értékű lesz és új lehetőségeket is  megnyit a két település távlati kapcsolatai tekintetében. Íme egy példa arra, amikor az oktatás minőségének, költségeinek két település közti korrekt együttműködésének köszönhetően fenntartható, csak a két település vezetésének egyetértésére és jó kapcsolatára van szükség, ami ez esetben példa értékű – vélekedett Méhes Máté Lakhegy polgármestere.

 

 

 

Magyar-horvát Interregionális pályázat ( EKIP ) startolt Nagypáliból a bírálók felé

 

Nagypáli Innovációs Ökocentrumban működő Magyar Régió Menedzsment Nonprofit KFTvalamint 10 önkormányzat magyar és horvát határ-menti oldalon civil egyesületek, alapítványok, és vállalkozók összefogtak pályázati együttműködés megvalósítása érdekében.

Pályázatíróként Lauck Nikoletta projektmeneager közreműködött, aki a pályázat készítéséért, partnerekkel való kapcsolattartásért volt felelős.

A projekt, amelynek célja volt az együttműködési programban való pályázati lehetőségek kiaknázása mintegy 140 millió Ft-os összegben hazai és uniós forrásból.

Az elkészült pályázati program lényege, hogy a megújuló energiás és ökologikus alkalmazások terén példa értékű elemzéseket végezzünk különböző célterületeken. Mintaprojekteket hozzunk létre, tanulmányokat, méréseket és elemzéseket készítsünk, bemutató terekkel színesítsük a programot.

A pályázat elbírálása várhatóan 2011. I. negyedévben megtörténik, annak nyertessége setén áprilisban startolhat a mintegy kettő éves program.

- A két ország partnerei között reméljük gyümölcsöző együttműködés alakul ki és ez a tartós autpotokat is jelentheti, nyilatkozta lapunknak Köcse Tibor nagypáli polgármestere, mint a cég ügyvezetője.

 

 

 

 

Térségi Turisztikai Egyesület, valamint TOURINFORM Iroda kezdi meg működését Nagypáliban

 

Mintegy 80 település térségében lévő idegenforgalmi és turisztikai tevékenységek piaci esélyeinek javítását célzó szervezet létrehozásáról döntöttünk- nyilatkozta Köcse Tibor a Zala-menti Idegenforgalmi Egyesület Elnöke.

 Térségünkben számos kiaknázatlan lehetőség van e területen, ezért láttuk szükségesnek, hogy a megye turisztikai desztinációs menedzsment hálózatába beillesszük az új szervezetet. Kezdeményezésünkkel nyitott kapukat döngettünk az érintettek között, akik első szóra csatlakoztak is az egyesülethez.

Jó hír továbbá az is, hogy Nagypáli Önkormányzat döntése alapján pályázott a TOURINFORM IRODA cím elnyerésére, amely sikerrel járt, így rövidesen az Innovációs Ökocentrumban megnyílik irodánk, amely egyben idegenforgalmi információs pontként is működik majd, hisz LEADER pályázatból nyerés esélyesnek mondható az elképzelés.

Reméljük a kedvező idegenforgalmi adottságokkal rendelkező zalai és vasi lehetőségek kiaknázásában tudunk segíteni. Ennek szakmai irányítását Horváth Ildikó szakirányú egyetemet végzett, fiatal szakember, mint a munkaszervezet vezetője biztosítja.

 

 

Magyarországi Települések Közvilágítási Egyesülete jött létre Nagypáli székhellyel

 

 

Hosszas előkészítés eredményeként a napokba jegyezte a Zala megyei Bíróság a szervezetet, amelynek közhasznú célja, hogy az önkormányzatok közvilágítási közfeladatai teljesítésében jobb minőségi szolgáltatást valósítson meg, mindezt olyan módon, hogy az erre fordított kiadásaik csökkenjenek.

E két feltétel teljesítése nem egyszerű feladat, de a szervezet létrehozói és az elképzelés előkészítésért felelős Németh István koordinátor szerint megvalósítható.

Az Egyesület országos méretű programot valósít meg, így nem kis feladat vár Köcse Tibor megválasztott elnök csapatára.

A kedvező lehetőség minden önkormányzat számára fel lesz kínálva, csak élni kell a program adta lehetőséggel- nyilatkozta az egyesület elnöke.

 

 

Újszerű működtetés a Nagypáli székhelyű Körjegyzőség életében

 

Ha visszatekintünk a mintegy 20 éves múlttal rendelkező hivatal életébe, akkor háromféle működési stílusról beszélhetünk- fogalmazott Köcse Tibor  nagypáli polgármester.

1990-1994 évig tartó időszakban a település irányító szerepét is vállaló volt a működés, majd ezt követte 1996- 2010-ig a településekkel munka megosztásban együttműködő típusú munkavégzés .

Jelenleg 3 falu államigazgatási feladatait ellátni új kihívást jelent. Így a tőlünk megszokott magas színvonalú munka elvégzéséhez más irányítási rendszerre van szükség. Az új modell alapelve a szolgáltatói jellegű rendszerre való áttérés, ami önmagában azt jelenti, hogy a központi település Nagypáli szabályozza és irányítja a Körjegyzőség működését, amely teljes  rendszerével a legjobb feltételekkel látja el a csatlakozott önkormányzatok, így Pethőhenye és Kispáli államigazgatási, valamint önkormányzati  adott feladatait. Mindehhez a szükséges informatikai, szakmai, valamint személyi feltételek rendelkezésre állnak a Körjegyzőségen.

A szeptember 1-e óta tartó időszakban már az új rendszer szerint dolgozunk – nyilatkozta a fentieket Köcse Tibor nagypáli polgármestere.

 Nyomtat   
   2010. július Minimize  

 

Újabb nemzetközi együttműködés kezdődhet Nagypáliban

 

Az Innovációs Ökocentrum adott helyet annak az egyeztetésnek, melyet a Magyar Régiómenedzsment Közhasznú nonprofit Kft és a Pannon Interregionális Fejlesztési Kft vezetése hívott össze egy határon átnyúló horvát magyar együttműködési program előkészítése céljából. A résztvevők, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Pannon Megújuló Energia Egyesület, a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft, az Ökorégió Alapítvány és Tótszentmárton polgármestere egy megújuló energiaforrások alkalmazásának népszerűsítésén és az agrárenergetika fejlesztésén alapuló kutatás-fejlesztési pályázat kidolgozását kezdték meg, amely a Zala megye és horvát partnerek gazdasági versenyképességének javítását és az energiafelhasználás környezetbarát technológiákkal történő átreformálását tűzné ki célul. A résztvevők lefektették a szeptemberben beadandó pályázat alapkoncepcióit és a kölcsönös együttműködés lehetőségét, mely további egyeztetések után egy minden szempontból hasznos és a környezet számára fontos, példaértékű program megvalósítását indíthatja el a térségben.

 

 

Pályázatokkal fejlesztik Nagypálit

Körülbelül 120 millió forint pályázati pénzt nyert idén Nagypáli önkormányzata, így új beruházások sora indult, vagy indul a közeljövőben a településen. A templomfelújítást például hamarosan befejezik.

 

2010. augusztus. 11. szerda | Szerző: Horváth A. Attila

 

Szeptember első vasárnapján a megyés püspök szenteli fel a katolikus templomot, amit uniós forrás segítségével modernizáltak, mintegy 9 millió forintos beruházás keretében. Korszerűsítették a fűtésrendszert, a burkolatokat, fa nyílászárókat és színezett üvegeket építettek be, festettek és falat renováltak, a belső térben pedig a berendezési tárgyakat cserélték újakra, tudtuk meg Köcse Tibor polgármestertől, akivel a további fejlesztésekről is szót váltottunk.

- Szeptemberben indul a faluházbővítés közbeszerzési eljárása, így várhatóan a jövő tavasszal kezdődhet a kivitelezés. Az IKSZT-program kínál lehetőséget az átalakításra: a meglévő épületet felújítjuk, új hőközponttal látjuk el, emellett közösségi helyiséget építünk, ahol például könyvtárat, e-Magyarország-pontot rendezünk be, de a civil szervezetek is használhatják majd a létesítményt. A növekvő lélekszámnak köszönhetően kinőttük már a jelenlegi helyiséget - jelezte a polgármester.

 

Már az utómunkálatokat végzi a felújított templom belső terében Paizs Zoltán és Bertók József. Szeptember 5-én lesz az átadás - Fotó: Pezzetta Umberto

Már az utómunkálatokat végzi a felújított templom belső terében Paizs Zoltán és Bertók József. Szeptember 5-én lesz az átadás - Fotó: Pezzetta Umberto

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal a faluközpont fejlesztésére nyílik mód: a lakóparkban található, eredetileg is közösségi térnek szánt terület kap hamarosan új funkciót. A gyerekeknek élménypark épül, ami több lesz egyszerű játszótérnél: kővárat emelnek alagúttal, mászófallal, a kicsiknek gombaházakat és pancsolót készítenek, emellett növénylabirintust telepítenek, a felnőttek pedig lábtengópályán vagy nagyméretű, talajon kialakított sakktáblán sportolhatnak. Még az idén, a tervek szerint a templom átadása után elkezdik a munkát.

 

Köcse Tibor végül a benyújtott, de még el nem bírált pályázatokról szólt.

 

- Ha az MVH pályázatán sikerrel szerepelünk, egészségturisztikai beruházást valósítunk meg: az érrendszeri betegségek megelőzésére szolgáló hideg-melegvizes medence épül az innovációs központunkban, ami egyébként a Vitalitas Park programunk helyszíne is. Ennek keretében több egészségturisztikai fejlesztést tervezünk az ökocentrumba, például fényterápiás helyiséget, sóbarlangot alakítunk ki és az egészséges táplálkozást is népszerűsítjük. Az ehhez szükséges kemencénk már elkészült, a létesítmény továbbá gyógy- és fűszernövénykerttel bővül. Nagypáli eddig is a megújuló energiaforrások használatáról volt híres, természetes tehát, hogy az említett medencerendszerhez napelemek szolgáltatják majd az energiát.

 

A polgármester jelezte: tulajdonosváltással a Magyar Régiómenedzsment Kft. székhelye is Nagypáliba került nemrég. Fő profilja a határon átnyúló kapcsolatok kiaknázása, közös projektek szervezése, elsősorban a gazdaságélénkítés, a piacok kitágítása. Osztrák és szlovén partnerekkel máris több projektet indított a vállalkozás.

 

                                                                  Összefogással segíteni a bajba jutottakon
 
Az idei nyárelő szélsőséges időjárása sanyarú sorsa kárhoztatta az Észak-magyarországon amúgy sem könnyű helyzetben élő embereket. A Szlovákiai és Északi Közép-hegység feletti égbolton haragosan tornyosuló felhők öntötték magukból a vizet, amely felhőszakadások formájában árasztotta el a térséget.
Az áradások a szó szoros értelmében nem kíméltek semmit, az addig csermelyként csordogáló patakokból hömpölygő folyók lettek és így a vízelvezető rendszerek funkcióikat maguk mögött hagyva úsztak az árral lefele a Sajón.
Számos település került krízishelyzetbe, hisz a vagyoni károkon túl emberek és állatok életét is veszélyeztette a lezúduló áradat.
Ebben a helyzetben kötelezettségünknek éreztük, hogy lehetőségeinkhez képest próbáljunk segíteni a bajba jutottakon. Így Nagypáli első alkalommal Sajókazára, második alkalommal Edelénybe vitt élelmiszer szállítmányt.
Sajókaza látványa végtelenül borzasztó volt, bár az éjszakai órákban érkeztünk, de a második alkalommal a Miskolc melletti Edelény kisváros, ahol a védőgát szakadás két esetben is megtörtént, helyenként bombatámadást idéző nyomokat mutatott.
Hatalmas kráterek keletkeztek a várost átszelő főutcán, ahol mintegy 4-5 m mélyen elvitte az utat és az alsóbb fekvésű utcákban lévő házakat az ár.
Közös összefogással szerveztem az utat, mint Nagypáli község polgármestere, így a Magyar Iszlám szervezet vezetője Bolek Zoltán által intézett adományként Hanság-ligeten átvettünk 2000 db gyermek élelmiszer csomagot, az ALMA 2000 KFT Nagypáli-Nagykutas ügyvezetője Farkas Ervin felajánlásából pedig mintegy 800 kg általuk termelt cseresznyét.
A szállítmányt saját költségemen a PANNON-THERM Bau KFT Nagypáli ügyvezetőjeként Papp Imre önkormányzati dolgozó kíséretében mintegy 1100 km-es út megtételével szállítottuk Edelénybe.
 
Előzetes egyeztetésnek megfelelően Molnár Oszkár helyi polgármester már előre megfelelő létszámmal megszervezte a kirakodást, amely közben a rövid egyórás  frissítő és kávé közben megtekintettük a város és kötetlen beszélgetést folytattunk a város ért káreseményekről.
Különösen nagy keletje volt a kipakoló fiatalok között a szép, nagy szemű, ízletes cseresznyének, hisz ezen vidéken ritkán ehetnek az emberek hasonlót.
Ugyan fárasztó út állt mögöttünk, de ez nem feledtette azon örömünket, hogy Nagypáli szervezésében ismét segíthettünk a bajba jutottakon.
                                                           (Köcse Tibor polgármester Nagypáli polgármester)

 

 

                                                                   Országosan is ismertté vált a Piás Nővérkék
 
„Köcsög a főnököm, nekem már nem köszön…” – hangzik a Piás Nővérkék úttörőnek bizonyuló szabadszájú slágere. A Köcse Renáta (Nagypáli) és Kovács Nóra (Zalaegerszeg) alkotta páros már sokadik éve járja az országot fellépéseivel. A napokban pedig új slágervárományos dallal is előrukkolnak majd. Minderről és a duó sikeréről Renit faggattam:
- Mióta léptek fel ebben a felállásban?
- Ez a negyedik nyaram az együttesben, és három éve alkotjuk Nórival a Piás Nővérkéket. Nóri és én is énekeltünk előzőleg különböző báli zenekarokban, illetve ő jelenleg is egy együttessel járja Zalaegerszeget és környékét. Kezdetektől fogva Dömötör Balázs a producerünk és zeneszerzőnk. Mulatós, szórakoztató zenéket adunk elő, amik közül a Köcsög a főnököm volt az első slágerünk, melyet az Internet segítségével rendkívül nagy számban töltöttek le akár csengőhangnak is.
- Azóta is ez a legnépszerűbb sláger?
- Igen, minden fellépésen elmaradhatatlan, de lassan tíz új dallal is előrukkolunk, amik között feldolgozások és saját szerzemények egyaránt lesznek majd. Az új, már a harmadik album címadó dala a Kapd be picikém (a viagrát) lesz majd. Remélhetőleg még nagyobb sikere lesz, mint az eddigieknek.
- Mennyire lépett ki a megyéből a formáció?
- Sokat járjuk az országot, gyakran Nyíregyháza és Debrecen környékén is megfordulunk, előfordult, hogy három fellépésünk volt egy nap azon a környéken. Sok helyre már harmadszorra hívnak bennünket vissza. Szeretnek bennünket a Sajó környékén, Szlovákia és Erdély magyar lakta településein, s gyakran megfordulunk a Fásy Mulatóban is. Falunapok mellett bálokon, farsangokon, esküvőkön is fellépünk. Zalában legközelebb a zalaszentiváni falunapon augusztus 7-én leszünk hallhatóak.
- Elkerülhetetlen kérdés: mennyire vagytok hűek a nevetekhez?
- Előfordult, hogy Koós Jánossal műsor előtt koccintottunk, s nevünkből adódóan fellépésen sem utasítjuk vissza, ha megkínálnak bennünket, hiszen mindig van sofőrünk. A ruhánk pedig egy nővérke ruha kicsit merészebb kiadásban. Tehát a mi köpenyünk nem térdig ér…
- Van-e kedvenc szám a repertoárból?
- Leginkább a saját számok azok, így a Doktor úr, a Köcsög a főnököm és persze az új sláger, amit az idei nyáron viszünk magunkkal mindenhova. A feldolgozások között a Júlia nem akar a földön járni, és természetesen a nevünk miatt is, a Részegen ki visz majd haza.
- Melyik volt a legemlékezetesebb fellépésetek?
- Nagyon sok ilyen volt, de talán a pécsit választanám, ahol egy lagziban nem tudta a fiatal pár, hogy a násznép meghívott bennünket meglepetésnek. A menyasszony és a vőlegény is sokat hallgatta a zenéinket előzőleg, így nagyon örültek nekünk. A másik felejthetetlen helyszín Nyírbogárd, oda idén megyünk harmadszor, eddigi években 4-5 ezer ember tapsolt nekünk, és akkor a tévés fellépésekről még nem is beszéltem…
- Mivel foglalkoztok mellette, és meddig lehet ezt űzni?
- Ez lesz az utolsó évem Pécsett a jogon, a Nórinak pedig a Rendőrtiszti Főiskola az álma. Megfelelő háttérrel, reklámmal és több helyen való bemutatkozási lehetőséggel sokáig mehet ez így tovább, amihez persze folyamatos megújulás és állandó színvonalas produkció szükséges. Nagy öröm, amikor egy kétszáz fős településen mindenki egy emberként tapsol nekünk. Az elmúlt 4 év alatt több mint kétszáz fellépés van a hátunk mögött, s reméljük, hogy ez a szám jócskán gyarapodni fog.
Aki érdeklődik az együttes iránt a www.piasnoverkek.hu oldalon többet is megtudhat a lányokról.
Pataki Balázs
 Nyomtat   
   2010. június Minimize  

Új pályázati program valósul meg Nagypáli székhellyel a mikro kis és középvállalkozások fellendítése érdekében

 

A Magyar Régiómenedzsment Közhasznú nonprofit Kft Köcse Tibor ügyvezetésével 2010. június 22-én sajtótájékoztatót tartott a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumban az IRIS (Interregional Innovation System) elnevezésű nyertes Ausztria-Magyarország Ipa Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló pályázatról.

A Régiómenedzsment Kft egy olyan gazdasági társaság, melyet kimondottan pályázati programok megvalósítására hoztak létre.

A magyarországi régiók térség-vidék- gazdaságfejlesztése céljából, valamint az államhatáron átnyúló kapcsolatok, együttműködések, projektek létrehozása, összehangolása érdekében a következő tevékenységeket, illetve tevékenységek szervezését, támogatását végzi: Térség, vidékfejlesztés, Turizmus, kulturális fejlesztés, Környezetvédelem, energetika, Humán             erőforrások, egészségügy, szociális fejlesztés, Gazdaság-, kereskedelem-, munkaerőpiac fejlesztés.

Határon, régiókon átnyúló kapcsolatok építésének elősegítése a fenti célok megvalósítása érdekében.

A cég ügyvezetője nagy tapasztalattal rendelkezik hasonló programok megvalósításában, s Lochuk Nikoletta projektmenedzser és a Pannon Interregionális Fejlesztési Kft aktív közreműködésével azon dolgoznak, hogy a régió fejlődését elősegítsék a pályázati program segítségével. A két társaság hosszutávú együttműködésben kíván a jövőben együtt dolgozni, jelenleg is előkészítés előtt áll két újabb nemzetközi együttműködési pályázat Horvátországgal és Szlovéniával.

 A 95 %-os pályázati támogatást, 640 millió forintot a résztvevő partnerek - melyek magyar oldalon nem kisebbek, mint a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület, MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-Magyarországi Intézete, A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vagy a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, osztrák oldalon pedig 2 tartományi fejlesztési ügynökség valamint felügyelő szervezetként osztrák Pénzügyminisztérium - nagy feladatra fordítják.

A projekt célja a határrégióban rejlő fejlesztési vonatkozású növekedés támogatása. Ennek érdekében az IRIS hozzájárul egy közös interregionális innovációs rendszer felépítéséhez, amely a regionális innovációs rendszerek integrációja révén jön létre és az innováció különböző területein megerősödött együttműködést segíti elő.

- Az Interregionális kkv fejlesztés célja, hogy a régió számára többletértékkel rendelkező, kiválasztott vállalkozói ötleteket támogassa és szakmai segítség és hálózatépítés révén hozzájáruljon azok megvalósításához.

- Az Interregionális kompetenciaterületek elnevezésű munkacsomag keretében 2 kiválasztott kompetenciaterületet dolgozunk ki a közös együttmőködés céljából.

- Az interregionális hálózatfejlesztés célja a klaszterek és vállalkozások összehozása.

- Az interregionális telephelyfejlesztés a meglévő gazdasági telephelyek jobb piacra vitelének segítésére koncentrál.

- Az interregionális tudásbázis célja az interregionális tudáshoz való hozzáférés könnyítése, továbbá minősítési modulok kidolgozása és tesztelése a keresztmetszet-témákban.

- A Mentorálás és coaching munkacsomag elősegíti a gazdasági szereplők és vállalkozások közötti együttmőködést, illetve azokat támogatja az egyes témákban.

A projekt keretén belül a regionális innovációs rendszerekben érintetteket szólítjuk meg, különösen a kkv-kre, klaszterekre és hálózatokra, gazdasági-, ipari-, és kereskedelmi kamarákra, innovációs- és fejlesztési ügynökségekre, kompetencia-, javak és szolgáltatási centrumokra, tréning- és képzési intézményekre, egyetemekre és kutatóintézményekre, közhivatalokra és közintézményekre, valamint pénzügyi szereplőkre fókuszálva.

Az IRIS program 2012 október 31-én zárul, mely a Nyugat – Dunántúli Régió mikro kis és középvállalkozásának fejlődését segíti elő, megnyitva a lehetőséget a külföldi piacra való kikerülésre és az ottani érvényesülésre. Az ilyen előkészítő, felmérő, elemző, kutató pályázatokra szükség van a nagy beruházások, eredmények megvalósításához, hiszen házat sem építhetünk megfelelő tervek nélkül, így fejleszteni sem lehet előzetes kutatás, felmérés nélkül. Ebben segít a térségnek az IRIS és a Régiómenedzsment Kft.

 

 

                                                                     Testvéri együttműködés Nagypáli és Erdélyi települések között
 
Pünkösdi ünnepek előtt pályázat előkészítési és közösség építés céljából Erdélybe utazott Nagypáli delegáció, amelyben részt vett Köcse Tibor polgármester, Paizs Zoltán alpolgármester és Farkas Zoltán képviselő.
 
A mintegy 5 napos látogatás fő célja volt három településen – Csíkmadaras, Gyergyóalfalu, Szászcsávás – a falvak vezetőivel egy térségi interregionális program előkészítése.
Mindhárom  község polgármestere jó ötletnek és megvalósítható programnak tartja azt a kezdeményezést, amelyet a nagy nemzetközi programtapasztalatokkal rendelkező Nagypáli menedzsment kezdeményezett agrár energetika és megújuló energiák témájában.
A szakmai tárgyalások eredménye lehet - várhatóan a következő évben – olyan Európai Uniós pályázati források elnyerése, amelyek mind a négy település, és annak térsége számára több milliós támogatással kecsegtetnek.
 
A késő estébe nyúló hosszas tárgyalások során megismertük egymás önkormányzatainak gazdasági lehetőségeit, társadalmi és politikai helyzetüket és lehetőségeiket.
A szakmai programokon túl abban a szerencsés helyzetben volt részünk, hogy az Erdélyi pünkösdi időszaki szokások, hagyományok mindennapjaiba cseppentünk. Ezek közül kiemelkedik a Csíksomlyói búcsú, amely mintegy 650-700 ezer embert vonz a Csíksomlyó határában lévő kegyhelyhez.
 
Számunkra megfoghatatlan érzés volt, amely megérintett bennünk, hogy ennyi ember zarándoklata mekkora erőket és energiákat mozgat meg, amelyek a hitben egymás iránti tiszteletben és együvé tartozásban testesülnek meg.. Vannak falvak, amelyek közösségei 50-60 km-ről , több százéves szokásnak megfelelően, hegyen-völgyön keresztül vándorolva jutnak el a helyszínre. Az anyaországban élők és az Erdélyben élő emberek között összekötő kapocs az a vonat, amely Budapestről Gyimesbükkre, a régi magyar határ utolsó falujához viszi a magyar embereket.
Ezen útnak bízunk benne, eredményes folytatása lesz

 Nyomtat   
   2010. május Minimize  

Napmegye: az első három díj Zalába került!

 

A Napkorona bajnokság ünnepélyes díjátadóján, Budapesten az Energia klub a napenergia hasznosításában élenjáró településeket díjazta három kategóriában. A legkisebb települések kategóriájának mindhárom díjazottja Zala megyéből került ki.

A napenergia elterjedésén munkálkodó polgármesterek és haladó szellemű energetikusok közreműködésével zajlott le az első Napkorona Bajnokság ünnepélyes díjátadója május 27-én Budapesten.

Az ötezer lélekszám alatti települések kategóriájában az abszolút bajnok a 27 lakosú kistelepülés, Dötk lett. Itt, a helyi Ökorégió Alapítvány épületén található napkollektornak hála, 0,6 négyzetméter az egy főre jutó kollektorfelület. A díj és díjjal járó díszoklevél mellé egy településtáblát is kaptak, amely a település határába kirakva hirdetheti majd az elért eredményt. A kategória további díjazottai szintén Zala megyei Nagypáli, illetve Szentgyörgyvölgy voltak.

Az 5 ezer és 50 ezer lakos közötti települések kategória győztese: Tapolca lett. Itt Budaörs és Törökbálint volt még a büszke bajnokok között.
A napnagyágyúk, azaz az 50 ezresnél nagyobb városok (illetve kerületek) kategóriájában Budapest III. kerülete vitte el a pálmát, azaz a díj mellé járó napraforgót. Óbudát az ország legnagyobb lakóépületén, a Faluházon található 1515 négyzetméternyi napkollektor segítette hozzá a győzelemhez. E kategória mindegyik díjazottja egy-egy budapesti kerület közül került ki: így a második helyezett Pesterzsébet (XX. kerület), a harmadik pedig a XIII. kerület lett.

A verseny különdíjasai esetében a szervezők és a zsűri nem az egy főre eső napenergia felhasználást, hanem a település vezetésének elkötelezettségét, vagy pozitív lépéseit díjazták. A 480 lakosú Nagypáli polgármestere Köcse Tibor például nagyszabású és átfogó tervet készített a falu és a környékbeli települések fejlesztésére. Ennek szerves részét képezi a megújuló energiaforrások sokrétű használata is.
A másik különdíjas Orosháza volt, akik duplán örülhettek, hiszen a Napkorona Bajnokság nemzetközi változatában, a Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligájában (a RES Champions League-ben) ők lettek az ezüstérmesek. 
A különdíjasok között is találunk budapesti kerületet: Újbuda, a főváros „zöld kerülete” az ösztönzés legjobb módjának a példamutatást tartja, például az önkormányzat épületének korszerűsítésével, és ennek széles körű bemutatásával.

 

 

Nagypáli polgármestere, Köcse Tibor (balra) különdíjat kapott - Fotó: Energia Klub

 

Nagypáli polgármestere, Köcse Tibor (balra) különdíjat kapott - Fotó: Energia Klub


A Napkorona Bajnokság díjait egy szakmai zsűri ítélte oda, melynek tagjai között a legelismertebb magyar önkormányzati és megújulós szervezetek képviselői foglaltak helyet. Így a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége), a MÖOSZ (Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége), az ETE-TESZ (Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Települési Energiagazdálkodási Szakosztály), a Magyar Épületgépész Szövetség Megújuló Energia Tagozata, illetve a Német Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is képviseltette magát a Bajnokságban.

A nyertes önkormányzatok részt vehetnek egy jövő márciusi németországi tanulmányúton is.

A május 27-i díjátadó a RENEXPO rendezvény keretében, az Energia Klub napenergia terjedését elősegítő konferenciájának keretében zajlott le. A rendezvény a következő, 2010. június 21-2011. március 21. között zajló bajnoki szezon meghirdetésével zárult - tájékoztatta portálunkat az Energia Klub.

  2010. június. 01. kedd | Szerző: ZH Online

 

   

  Bolygónk védelme érdekében - Nyitókonferencia Nagypáliban 

            Május 28-án tartották Nagypáliban azt a konferenciát, ami a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013-at nyitotta meg. A projekt ismertetése után bemutatkozott a horvát fél, délután előadások következtek az előző évek tapasztalatairól, az időjárásmegfigyelő rendszerek működéséről a régióban. Bemutatkozott Nagypáli és a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a nap. A projekt lényege, hogy meteorológiai megfigyelő állomásokat telepítenek a határ mindkét oldalán. A vezető partner a Szőlő-és Borkultúráért Egyesület (magyar oldal), továbbá az Udruga Medimurskih Proizvodaca Merkantilnog Krumpira (horvát oldal).

      - Ez egy növényvédelmi előrejelző rendszer kiépítése a régióban, mind a horvát, mind a magyar területen. Lényege, hogy maga a kihelyezett műszerpark tizenkét percenként mér minden olyan adatot, mely a kórokozók és kártevők életciklusát befolyásolja – mondta Veress János, a projekt vezetője.

      Azt is megtudtuk, hogy készül egy honlap aktuális információkkal, s egy olyan informatikai rendszert építenek ki, ahonnan az aktuális adatok bármikor lehívhatóak.  Az országban több területen működik majd ilyen műszer, aszerint, hogy hol vannak olyan kultúrák, ahol hasznosítani lehet egy ilyen eszközt. Zala megyében húsz  mérőműszer és négy csapadékmérő kerül elhelyezésre, míg Horvátországban hat mérőműszer lesz.

      A programban együttműködik Nagypáli, Kispáli és Gősfa önkormányzata is. Nagypáli polgármestere, Köcse Tibor is örömmel fogadta a pályázat sikerét:

      - Nagypáli minden olyan projektnek szívesen partnere, amivel a környezetünk védelme érdekében tehetünk. Nem dicsekedni akarok, de tegnap vettem át Magyarországnak azt a nemes kitüntetését, hogy ez a település a Napkorona Bajnokság különdíjas győztese. Ami szintén azt jelenti, hogy ezen alkalmazások kapcsán példakép vagyunk a környezetvédelem területén. Ezzel a projekttel növényvédőszert spórolunk meg, vagyis pénzt takarítunk meg és környezetünk védelmében is sokat teszünk.  Minden elvesztegetett pillanat veszélybe sodorja a bolygónkat. Négy évvel ezelőtt mintegy kilencvenöt százalékos uniós támogatásból valósítottuk meg ezt az innovációs centrumot, amely nyolcvan százalékig megújuló energiákat használ, így a fosszilis energiák használatából eredő káros anyag kibocsájtásunk csak húsz százaléka a hagyományos állapothoz képest.

      Salamon Enikő  

 

 

 

 Zala megye: Napmegye!

 

2010. június 01.

A napenergia elterjedésén munkálkodó polgármesterek, haladó szellemű energetikusok és más megújulós szakemberek közreműködésével zajlott le az első Napkorona Bajnokság ünnepélyes díjátadója. Az Energia Klub a napenergia hasznosításában élenjáró településeket díjazta 3 kategóriában. A legkisebb települések kategóriájának mindhárom díjazottja Zala megyéből került ki.

Az ötezer lélekszám alatti települések kategóriájában az abszolút bajnok a 27 lakosú kistelepülés, Dötk lett. Itt, a helyi Ökorégió Alapítvány épületén található napkollektornak hála, 0,6 m2 az egy főre jutó kollektorfelület. A díj és díjjal járó díszoklevél mellé egy településtáblát is kaptak, amely a település határába kirakva hirdetheti majd az elért eredményt. A kategória további díjazottai szintén Zala megyei Nagypáli, illetve Szentgyörgyvölgy voltak.

Az 5 ezer és 50 ezer lakos közötti települések kategória győztese: Tapolca lett. Itt Budaörs és Törökbálint volt még a büszke bajnokok között. A napnagyágyúk, azaz az 50 ezresnél nagyobb városok (illetve kerületek) kategóriájában Budapest III. kerülete vitte el a pálmát, azaz a díj mellé járó napraforgót. Óbudát az ország legnagyobb lakóépületén, a Faluházon található 1515 négyzetméternyi napkollektor segítette hozzá a győzelemhez. E kategória mindegyik díjazottja egy-egy budapesti kerület közül került ki: így a második helyezett Pesterzsébet (XX. kerület), a harmadik pedig a XIII. kerület lett. Budapest ezzel példamutató szerepbe került a napenergia hazai elterjesztésében.

Nagypáli: Napkorona Bajnok

A verseny különdíjasai esetében a szervezők és a zsűri nem az egy főre eső napenergia felhasználást, hanem a település vezetésének elkötelezettségét, vagy pozitív lépéseit díjazták. A 480 lakosú Nagypáli polgármestere Köcse Tibor például nagyszabású és átfogó tervet készített a falu és a környékbeli települések fejlesztésére. Ennek szerves részét képezi a megújuló energiaforrások sokrétű használata is. A másik különdíjas Orosháza volt, akik duplán örülhettek, hiszen a Napkorona Bajnokság nemzetközi változatában, a Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligájában (a RES Champions League-ben) ők lettek az ezüstérmesek!  A különdíjasok között is találunk budapesti kerületet: Újbuda, a főváros „zöld kerülete” az ösztönzés legjobb módjának a példamutatást tartja, például az önkormányzat épületének korszerűsítésével, és ennek széles körű bemutatásával.

Nagypáli polgármestere, Köcse Tibor átveszi a Bautrend magazin díját

A napos versengést nem mosta el a díjeső, hiszen a résztvevő települések további díjakkal is gazdagodtak. Így különdíjat kaptak Varga Páltól a Magyar Épületgépész Szövetség Megújuló Energia Tagozatának elnökétől, valamint Mezei Károlytól, az ETE-TESZ elnökétől is, aki a különdíjas települések egy-egy közintézményének teljes energia auditjával jutalmazta a bajnokokat. Timaffy Lilla, a Bautrend magazin különdíjait, egy-egy HVG kártyát és 10.000 Ft-os szakkönyvcsomagokat adott át. Sőt, ezen felül a nyertes önkormányzatok részt vehetnek egy jövő márciusi németországi tanulmányúton is.

A Napkorona Bajnokság díjait egy szakmai zsűri ítélte oda, melynek tagjai között a legelismertebb magyar önkormányzati és megújulós szervezetek képviselői foglaltak helyet. Így a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége), a MÖOSZ (Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége), az ETE-TESZ (Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Települési Energiagazdálkodási Szakosztály), a Magyar Épületgépész Szövetség Megújuló Energia Tagozata, illetve a Német Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is képviseltette magát a Bajnokságban.

A díjátadó a RENEXPO rendezvény keretében, az Energia Klub napenergia terjedését elősegítő konferenciájának keretében zajlott le. A rendezvény a következő, 2010. június 21-2011. március 21. között zajló bajnoki szezon meghirdetésével zárult.

 

 

 

 

 

A Napkorona Bajnokság Országosan II. helyezettje és az EU különdíjjal kitüntetett települése a benapozódott Nagypáli

 

Magyar bajnokok a napenergia felhasználásban!

 

 

A napenergia elterjedésén munkálkodó polgármesterek, haladó szellemű energetikusok és más megújulós szakemberek közreműködésével zajlott le az első Napkorona Bajnokság ünnepélyes díjátadója. Az Energia Klub a napenergia hasznosításában élenjáró településeket díjazta 3 kategóriában.

 

 

Az ötezer lélekszám alatti települések kategóriájában az abszolút bajnok a 27 lakosú kistelepülés, Dötk lett. Itt, a helyi Ökorégió Alapítvány épületén található napkollektornak hála, 0,6 m2 az egy főre jutó kollektorfelület. A díj és díjjal járó díszoklevél mellé egy településtáblát is kaptak, amely a település határába kirakva hirdetheti majd az elért eredményt. A kategória további díjazottai a szintén Zala megyei Nagypáli, illetve Szentgyörgyvölgy voltak.

Az 5 és 50 ezer lakos közötti települések kategóriájának győztese: Tapolca. Itt Budaörs és Törökbálint volt még a büszke bajnokok között. A napnagyágyúk, azaz az 50 ezresnél nagyobb városok (illetve kerületek) kategóriájában Budapest III. kerülete vitte el a pálmát, azaz a díj mellé járó napraforgót. E kategória mindegyik díjazottja egy-egy budapesti kerület közül került ki: így a második helyezett Pesterzsébet (XX. kerület), a harmadik pedig a XIII. kerület lett. Budapest ezzel példamutató szerepbe került a napenergia hazai elterjesztésében.

A verseny különdíjasai esetében a szervezők és a zsűri nem az egy főre eső napenergia felhasználást, hanem a település vezetésének elkötelezettségét, vagy pozitív lépéseit díjazták. A 480 lakosú Nagypáli polgármestere Köcse Tibor például nagyszabású és átfogó tervet készített a falu és a környékbeli települések fejlesztésére, így a megújuló energiaforrások sokrétű használata is. A másik különdíjas Orosháza volt, akik duplán örülhettek, hiszen a Napkorona Bajnokság nemzetközi változatában, a Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligájában (a RES Champions League-ben) ők lettek az ezüstérmesek! A különdíjasok között is találunk budapesti kerületet: Újbuda, a főváros „zöld kerülete” az ösztönzés legjobb módjának a példamutatást tartja, például az önkormányzat épületének korszerűsítésével, és ennek széles körű bemutatásával.

A napos versengést nem mosta el a díjeső, hiszen a résztvevő települések további különdíjakkal is gazdagodtak. Ezen felül a nyertes önkormányzatok részt vehetnek egy jövő márciusi németországi tanulmányúton is. A Napkorona Bajnokság díjait egy szakmai zsűri ítélte oda, melynek tagjai között a legelismertebb magyar önkormányzati és megújulós szervezetek képviselői foglaltak helyet. A díjátadó a RENEXPO rendezvényen, az Energia Klub napenergia terjedését elősegítő konferenciájának keretében zajlott le. A rendezvény a következő, 2010. június 21-2011.március 21. között zajló bajnoki szezon meghirdetésével zárult.

2010. június 2.

A Nagypáli Zöldút program gazdaságfejlesztési részének egyik fő eleme a megújuló energiák és agrárenergitika megvalósítása.
E területen évek óta folytatunk tevékenységeket és ezek eredményeként vannak több éve megvalósult napenergia hasznosítási rendszerek. Így például az önkormányzati épületegyüttesnél biosolár fűtő és melegvíz rendszer. Az Innovációs központ pedig, mint megújuló energiák bemutató helye, napkollektorokkal fűt és használati melegvizet termel, de az elektromos hálózatba a terasztetőre felszerelt fotovoltarikus napelemek villany energiát is termelnek. Naptól vett ingyen energiával gyarapíthatjuk önkormányzatunk vagyonát, örvendetes dolog, hogy sok követőnk akad a lakosság köreiben is, hisz a háztetőkön megjelentek a napkollektorok. A fentiek eredményeként a Magyarországi Napkorona Bajnokságban a II. helyen végzett településünk, valamint 2 különdíjban is részesült, így a versenyben bajnok település lett Nagypáli. Ezt a megtisztelő címet szeretnénk jövőre is elérni, ezért további fejlesztéseket szeretnénk véghezvinni, így jelenleg pályázat elbírálás szakaszában van a falu központjának díszkivilágítása led technológiás mintaprojektként, napraforgó virágmintájú 4 KW teljesítményű fotovoltarikus napelempark által előállított villamos energia hasznosításával. Jelenleg dolgozunk és tárgyalunk nagyobb volumenű napenergiás fejlesztésről is külföldi befektetőkkel.

Reméljük a többi település is követendő példának tartja a Nagypáliban elindult folyamatot hisz ezzel a térségünk fejlődéséhez járulunk hozzá. Nagyon fontos a környezetünk védelme és ezért ajánljuk ezeket a technológiákat, mert ezek használatával csökkentjük az egyéb energiatermeléssel kapcsolatos károsanyag kibocsátásokat is. Ne feledjük, a Nap mindenkire egyformán süt.

 

 

Édesanyák és nagymamák köszöntése Nagypáliban
 
Hagyományos Anyák Napi ünnepségünket május 9-én 16.00 órakor tartottuk a faluházban.
Kedves vendégeinket halk zene fogadta, közben a gyerekek a könyvtárban gyülekeztek, izgatottan várták, hogy az ünnepség elkezdődjön.
A rövid köszöntő után elsőként az óvódások szerepeltek, a kis csöppségek, nagyon bátran és bájosan mondták el verseiket.
Majd következtek az iskolások, akik köszöntőkkel, versekkel, mesével készültek erre az alkalomra. Bejezésként József Attila, Mama c. versét hallhattuk, amit Domján Barbara adott elő.
A gyerekek szép, megható műsora könnyeket csalogatott az édesanyák, nagymamák szemébe.
Végül a gyerekek az előző héten játszóházban készített meglepetés ajándékkal és az Önkormányzat által vásárolt szegfűvel köszöntötték szeretteiket.
A Nagypáli Ifjúsági Közhasznú Egyesület tagjai segítettek a virágok kiosztásában, kívántak mindenkinek boldog Anyák Napját.
 Nyomtat   
   2010. április Minimize  

 A templom felújítása és bővítése elkezdődött Nagypáliban

Tavalyi évben az Önkormányzat és az Egyházközség elhatározták, hogy megkezdik a faluban lévő - a mintegy 114 évvel ezelőtt olasz mesterek közreműködésével épített - templom felújítását és bővítését. 2002 évben összefogással (önkormányzat, egyházközség, falu lakossága és püspökségi támogatás) a kívűlről meglehetősen rossz állapotban lévő templom külső felújítását elvégeztük. Ennek keretében sor került a tető héjazatának cseréjére, a homlokzatának felújítására, valamint a torony ácsszerkezetének megerősítésére és vörös rézzel való burkolására. A megyei Közgyűlés támogatásából ugyan kisebb összegekből, de minden évben apró lépésekkel sikerült az épületben is végezni munkálatokat. A 2002 évi  átadási ünnepség kapcsán született az a döntésünk, hogy amennyiben az anyagi feltételek megteremtődnek, úgy a belső teljes felújítását is meg kívánjuk oldani az építménynek. A tavalyi évben kiirt UMVP Vidéki örökség megőrzése című pályázatunk kapcsán sikerült megteremteni az épület belsejének felújításához szükséges pénzeszközt 100%-os támogatással. Teremtünk forrásokat a berendezési tárgyak cseréjére, megújul az oltár, valamint oltárképek is mint festmények kerülnek a liturgikus térbe. Az április közepén elkezdett felújítási munkák során az alapokig kellett visszabontanunk, hisz a templom alatti vizesedési problémákat kívánjuk megszüntetni, ezt követően kezdődhetnek meg a további munkálatok, így a komplett villanyszerelés, hangosító rendszer kiépítése, nyílászáró cserék, szellőztető, speciális csőregiszteres fűtési rendszer, valamint az energiatakarékos díszvilágítás. A templomot kiszolgáló épületet az Egyházközség erre elkülönített pénzösszegéből - amely nagy részben az anyagköltségeket fedezi – valamint lakossági társadalmi munkából, önkormányzati és vállalkozói támogatásokból fedezzük. E hó 24-én volt az első alkalom az építkezés folyamán, hogy társadalmi munkára hívtuk a falu lakosságát, ahova mintegy 27-en jöttek el és lelkes, nagyértékű munkájukkal segítették elképzeléseink megvalósítását, amelyet ezúton, mint Nagypáli Községének polgármestere valamint, Egyházközségünk vezetője, megköszönünk a résztvevőknek. A jó hangulatú munkavégzést kövezően az önkormányzat mangalicából készített pincepörköltre látta vendégül szorgoskodókat. A jó hangulatú közösségépítéshez pedig a Jó ebédhez szól a nótát, Kánya Lászlóék biztosították harmonikával és hegedűvel.
 Így a templomhoz bővül egy új sekrestye, mozgáskorlátozott mosdó és wc blokk, valamint 16 m2-es társalgó és egy teakonyha. Jelenleg folynak a betonozási munkálatok és az épületgépészeti szerelések. Július utolsó napjára tervezzük a műszaki átadást, és augusztus 15-én a Nagypáli Fesztivál keretében vasárnap délelőtt a Szombathelyi Egyházmegye püspökének felszentelésével a megújult templom átadási ünnepségét.

 

 

Új életesély a Nagypáliaknak 


 

Magyarország közel 3000 települése közül azon 75 támogatott egyike Nagypáli, akik az Egészségügyi Minisztérium által kiirt JESZ (Te vagy jelen, Te tudsz segíteni) pályázaton nyertesként kerültek kihirdetésre.

 • Miért jó a településen ezen a pályázaton való részvétel? – kérdezzük Köcse Tibor polgármestert

   - Sajnálatos módon jelenünkben egyre gyakrabban találkozunk olyan rossz hírekkel, amelyek a hirtelen szívhalál főleg fiatal és aktív korosztályt érintő egészségügyi problémát vetnek fel. De élnek köztünk emberek, akik születésüket követően egy gyors beavatkozásnak köszönhetően a klinikai halál állapotából újraélesztéssel visszakerültek a mindennapi életbe.

Ehhez szükség van egy olyan berendezésre (Defibrillator) és hozzáértő legalább 5 percen belül elérhető kezelő személyre, aki mint mentő  szakszemély avatkozik be a folyamatba. Így megteremtődik a bajba jutott ember számára az újraszületés esélye. Önkormányzatunk fontos feladatának tekinti azt a biztonság érzést, amelyet programunkkal biztosítani fogunk. Természetesen ez az újraélesztési eljárás a településünkre különböző céllal látogató embereknek is nyújtja az adott szituációban az újraélesztés lehetőségét.

 • Mi kellett a sikeres pályázathoz?
 • Először is információ a pályázati lehetőségről, amelyet egy személyes kapcsolatnak köszönhettünk. Másod sorban a pályázat beadásához szükséges pár órás határidő miatt egy pályázat író cég - a Pannon Interregionális Fejlesztési Kft, aki pár óra leforgása alatt megfelelő színvonalon elkészítette a pályázatot. Gyors önkormányzati döntés a pályázat lebonyolítására és önrész hozzáadására vonatkozóan, amely mintegy 10 %, azaz 100.000 Ft. A nyertes pályázatról történt értesítést követően felutazni Budapestre, aláírni a szerződést. Ezt követően a Meditron által gyártott LIFEPACK készülék beszerzésére került sor, amely egyébként a mentőkével azonos típusú. Természetesen a berendezés használatához szakértő által szervezett képzést kellett biztosítanunk, ez esetben a Vas megyei Vöröskereszt szolgálata képviseletében Köcse Tamás, Vas Megye Mentőszolgálatának vezető mentős tisztje oktatta a képzésre önként jelentkezőket, akik erről bizonyítványt kapnak. Természetesen még hátra van a gyors elszámolás, miután lehívhatjuk a pályázaton nyert összeget mely mintegy 500.000 Ft
 • Mindez hogy működik a faluban a gyakorlatban?
 • Írásban szórólapon és a település honlapján (www.nagypali.eu) tájékoztatjuk a lakosságot azokról az elérhetőségekről (személyes vagy telefon), mintegy 11 személyről, akik elvégezték a tanfolyamon. Valamelyikül kézhez veszi az Önkormányzat épületében elhelyezett készüléket, amellyel a bajba jutotthoz siet és elvégzi az újraélesztést. Eközben mentő és orvos hívására kerül sor, megérkezésükig lehetőség szerint fenntartja az életfunkciókat. 
 • A településen milyen eredményt várnak e programtól?
 • Reméljük minél kevesebbszer kell használni a készüléket, de ha kell, akkor viszont az élet folytatásához a bajba jutottnak meg tudjuk adni a lehetőségét. A képzésben részesült személyeket az önkormányzat dolgozóiból, a Vöröskereszt, Faluért Alapítvány, Polgárőrség, Ifjúsági Szervezet tagjaiból válogattuk, de képzést kapott a szociális gondozónő és a rövidesen szolgálatba lépő falugondnok is. A hirtelen szívhalál újraélesztéssel visszafordítható, a korai észlelést és a korai segélykérést követő korai mellkasi kompresszió, valamint a defibrilláció alkalmazásával megszüntethető. A program fontos társadalmi értéket hordoz, közvetlen hatásával akár naponta mentheti meg emberek életét, csökkentve ezzel a hirtelen szívhalál bekövetkezését.

 

 Nyomtat   
   2010. március Minimize  

Nagypáli a  nemzetközi RURENER programban példaértékű a fejlesztéseivel.

 

 

A fejlett országok között Magyarországot Nagypáli és Perkupa falvak és a miskolci Bay   kutatás és fejlesztő cég projekt managerei képviselték Olaszországban Tiranó városban rendezett nemzetközi Rurener együttműködésű projektbe Március 9 és 12 közötti soros szakmai tanácskozáson.

 

A konferenciára érkező küldöttségek tagjai a milánói Repülőtér tranzitvárójában találkoztak, ahova elsőként a Franciák érkeztek akik szeretettel fogadtak bennünket csakúgy mint tavaly amikor otthonukban a dél Francia hegyekben falujukban St Etiene-de luresben. Aztán sorban érkeztek a Németek Románok Spanyolok Görögök is. Az üdvözlés után buszra szálltunk és mintegy 2 órás lombardiai utazás után éjjel 1 óra után Tiranóba érkeztünk. Mi magyarok és a németek a hegyek lábánál lévő szállodában laktunk.

Tiranó  kisváros  mintegy 9 ezer lakosával hegyekkel körbevéve, amelyeken alacsonyabban a déli hegylábaknál szőlő ültetvények felettük fenyő ligetek és a sziklás részeken még látszott a téli hótakaró, a várost kettészelte a hegyekből lefolyó hóolvadást jelentő patak.

A szállásunktól mintegy 2 kilométerre lévő önkormányzat épületéig vezető fő utcán amely építészetileg  jellegzetes épületekkel díszített utcakövezéssel parkosítással és a sok földszinti üzlettel tette széppé a sétáló utcát. A város fölé szinte körbe magasodó hegyek különleges hatást és mikroklimát  biztosítottak az itt élő embereknek és a több száz ezer turistának akik évente ellátogatnak ide, hisz itt az alpesi hegyi turizmus szinte minden részére van lehetőség. A fő utca  végén  magasodik a bazilika, amely reneszánsz stílusban  mintegy 78 évig készült. A hely varázsát adja, hogy a templomban található Mária szoborhoz sokan elhelyezik köszönetüket, mert sokan a gyógyulásukat vélik misztikus erejétől és a története Mária megjelenését is említi. A bazilika érdekessége még a három emelt magasságú fából készített 1200 síppal felszerelt orgona is, valamint az a harangjáték, amely napjában többször is hallatszik a mintegy 40 méter magas toronyból. A hely érdekességei közé tartozik még a világörökség részét képező városi vonat is amely még ma is közlekedik a környező települések között villamos síneken, pedig elmúlt már 100 éves is

A szakmai programok pontos menetrend szerint bonyolódtak köszöntök, előadások work shopok követték egymást. Volt lehetősége a partnereknek prezentációkra is ahol mintegy 20 percben ismertethettem a magyar és Nagypáli helyzetet a megújuló energiák népszerűsítésének, és azok gazdasági hasznosításának tükrébe, kiemelve a környezetvédelmi szempontokat is. Szakmai kirándulás is beépült a polgármesterek napi programjába így megtekintettük a városka biomassza hő központját, amelynek mintegy 9 km csőhálózata 700 lakást lát el melegvízzel és fűtéssel. A mezőgazdasági hulladékok hasznosítására készült egy 0,65 MW villamos energiát termelő biogáz erőmű, amely a háztartások villanyigényét elégíti ki. A szomszédos hegyi8faluban megismerkedhettünk egy másik nemzetközi uniós programmal is amely azt hivatott vizsgálni hogy a régi főleg kő épületek felújításánál hogyan alkalmazhatók a megújuló energiák a fűtésrendszerekben és a computer technika hogy tudja segíteni ezeket az elképzeléseket. A rendezvény színfoltja volt az a nemzetközi dokumentum aláírása is amelyben minden résztvevő vállalja és követi a Rurener elvek megvalósítását Volt részünk megismerni a helyi Ízeket hisz a sokfogásos ebédek vacsorák és bor kóstoló jó alkalmat kínált mindehhez. Szép napsütéses időben a délutáni órákban mintegy 200 kilométert utaztunk vissza a változatos lombardiai tájon a reptérig a havas hegyek zöldelő völgyek kristálytiszta hegyi patakok között. A következő találkozó Németországban lesz, majd a mintegy 3 éves program pedig Magyarországon zárul, amelynek valószínűleg Nagypáli lesz a helyszíne.

Természetesen az italiai sajtó figyelmét is felkeltette a konferencia, amelyről az alábbi cikk jelent meg a  médiában..  

A fentiekről informálta önöket  Köcse Tibor Nagypáli Község Önkormányzatának polgármestere.   

 

 

Energia, a hét nemzet találkozói - részlet az Olasz sajtóból

"Rurener" - a Fűtő-és biogáz projektek ismertetése külföldi kollégák számára

Tirano (c.c.) Vannak olyan országok, mint Görögország, aki kiemeli a termelésben a megújuló energiaforrások közül a szélenergiát, míg mások biomasszát. Akárcsak Tiranoban, "kölcsönös mintaprogram” népszerűsítése a cél a távfűtésben. Egy másik példa, a Villa biogáz melynek a központja csak néhány hónapra nyitott ki. Tegnap délután összehasonlították a különböző európai tapasztalatokat megújuló energiaforrásokból való energiatermelés tekintetében, ennek apropóján találkozott tizenkét ország, köztük Magyarország, Románia, Görögország, Spanyolország, Németország, Franciaország és Olaszország vezető vidéki települési önkormányzatainak polgármesterei, és Tirano polgármester helyettese, Martin Della Vedova. A hatóságok kétszer végeztek helyszíni látogatásokat, hogy megértsék a biogáz alkotta fűtési szerkezeteket, melyek részét képezik a "Rurener” – „Az energia önellátás iránt elkötelezett vidéki közösségek hálózata”  mintaprogramhoz csatlakozott országok projektjeinek.  «A partnerek, olyan önkormányzatok és vagy szervezetek, akik már működő programmal rendelkeznek a megújuló energiaforrások alkalmazásainak, mondja Laura Albani, az IREALP ügyvezetője a "Rurener" projekt kutatási partnere -. Bevontuk Tiranót a távfűtés rendszerrel kapcsolatos tapasztalatával. 2009 februárjában találkoztunk Franciaországban és most vendégül látjuk a találkozót Tiranóban.

Ez a harmadik ilyen jellegű projekt, mely első alkalommal Európa területén valósul meg». A találkozón a tervek szerint ma reggel fogják bemutatni a problémákat, és meglátogatják a többi kísérleti területet. A találkozó végén a tapasztalatok cseréjével hozzájárulnak a térségek fejlődési potenciáljának elindításához a megújuló energiaforrások elterjedésének elősegítéséhez.

 

 

 Nyomtat   
   2010. február Minimize  

                                                                   Közvetlenebbé vált a kistelepülésen az ügyintézés   

Pethőhenyén a település Nagypáli-Kispáli körjegyzőséghez való csatlakozás után, idén január 4-től vehetik igénybe a helyi kirendeltségen való ügyintézés lehetőségét.

-Az állandó kolléganő, Kiss Tímea betanulási ideje alatt jelenleg hárman váltjuk egymást. A továbbiakban valószínűleg három napon lesz az új kolléganő, egy-egy napot pedig a szociális ügyekért felelős előadó Szekeres Istvánné Edit és Szita Gabriella körjegyző fog ellátni - avatott be a részletekbe a szerda délutáni ügyfélfogadás alatt Farkas Dóra gazdálkodási előadó. Az újonnan kialakított iroda egyenlőre napi három órában egyik nap délelőtt, másik nap délután áll a lakosság rendelkezésére. A település lélekszámából adódóan nagy forgalmat nem lehet elvárni, de az is örömteli, ha az átlag napi 5-6 ügyfél elégedetten távozik haza. A lakosok általában már kitapasztalták, hogy melyk napon, mely ügyekkel kiemelten foglalkozó ügyintézőt találják az irodában. Azonban, ha más jellegű ügyet kell intézniük, akkor az internetes élő kapcsolat (mint a mellékelt kép is mutatja) arra is lehetőséget adhat nekik, hogy szemtől szembe tegyék fel kérdéseiket az arra illetékes személynek. A Pethőhenyén élő Bogdán György Csaba munkaügyben járt az új hivatalban.:

-A közmunka programban szeretnék dolgozni addig, amíg az új külföldi munkavállalási engedélyem el nem készül. A korábbiakhoz képest sokkal hamarabb választ kapok minden kérdésemre, ez az új szolgáltatás egyszerűbb, lényegretörőbb. Remélem a nyitvatartási idő a későbbiek folyamán változni fog - jegyezte meg a CNC szakmában jártas, s Németországban már szerencsét próbáló lakos.

A szintén helybeli Novák Tibor területvásárlási ügyben járt az irodában, és szintén nagyon meg volt elégedve az új rendszerrel, mint mondta, meggyőzte az a kellemes családias légkör, amiben az ügyintézés folyik.

Deák István polgármester elárulta, hogy ezt a modern irodát pályázati pénznek köszönhetően tudták berendezni, s a térségben igazi kuriózum, hogy egy ilyen kis településen külön iroda működjön.

-Véleményem szerint egy településnek mindig az életet jelenti, ha rendelkezik olyan fontos tényezőkkel, mint iskola, óvoda, jegyzőség, pap, orvos. Ha ezekből bármelyiket is vissza tudjuk állítani, az már fejlődést jelent. Az ilyen irodáknak kellene mutatniuk a jövőt, mert itt senki nincs buszhoz kötve, hiszen afféle közlekedés - a városközpontú szemlélet miatt - nincs megoldva a falvak között. Sok településnek példát mutathat a mi helyzetünk, hiszen nem a körjegyzőségeket kell megszüntetni, hanem a munkát szét kell osztani a településeken, a központi irodában pedig összefutnak a szálak. Ezáltal közvetlenebbé válik a kistelepüléseken is az ügyintézés. Nálunk már az első két hónapban több ember fordult meg itt, mint a régi körjegyzőségen, Zalaszentivánon egy év alatt - mondta Deák István. Az iroda végleges helyével kapcsolatban megjegyezte, hogy mikor a faluház munkálatai befejeződnek, akkor a lakosság döntheti majd el, hogy melyik helyet szeretnék inkább az ügyeik intézésére használni. A jövővel kapcsolatban még kiderült, hogy  egy kiszolgáló központ létesítése is a tervek között van, amelyben a különféle vállalkozói boltok mellett akár egy fordászat is helyet kaphat.

Az új "kishivatalnak" köszönhetően a lakosok a távolságokat leküzdve gyorsabban, és rugalmasabban intézhetik ügyeiket. Hosszú kihagyás után az ifjú házasok újra frigyre kelhetnek a faluban, február 26-án az első házasságot is megkötötték a településen.

 

                                                                                          Török befektetői érdeklődés Nagypáliban

A Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma ismét fontos vendégeket fogadott, most Törökországból.  A megbeszélés célja volt, hogy információt gyűjtsenek a térség és Nagypáli fejlesztési elképzeléseiről és helyet keressenek egy nagyobb energetikai beruházás megvalósításához. Köcse Tibor polgármester elmondta, hogy a vendégeknek nagyon tetszett az itt véghezvitt fejlesztés és lehetőséget látnak további beruházások megvalósításában. Miután megvizsgálják a hazai jogszabályi környezetet konkrét tárgyalásokat ígértek a település polgármesterének egy közös projekt megvalósítására, amely nemcsak a település, de a térség fejlődését is nagyban elősegítené, mind gazdasági mind környezetvédelmi szempontból.

 

                                                                                                                                              

 

 

                                                                                            Erdélyi látogatás a LEADER jegyében

Már nem először fogadott egy busznyi látogató az Innovációs Ökocentrum. A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás szervezésében erdélyi vendégek látogattak el többek között Nagypáliba is, hogy információt és ötleteket gyűjtsenek a fejlesztési irányelvek, a vidék felemelkedését segítő beruházások területén. A látogatás fő célja a Magyarországon már befejezett LEADER program lebonyolítása és a tapasztalatok átvétele a megvalósítás során. Köcse Tibor polgármester Nagypáli múltjának, jelenének és jövőjének ismertetése során kitért a LEADER programban végrehajtott feladatairól, ahol a térség központjaként működő Gesztor szervezet munkáját irányította. Elhangzott, hogy a program mennyi lehetőséget teremt a kistelepülések számára az összefogással megvalósuló fejlesztések véghezviteléhez, és a települési életszínvonal növeléséhez. Ezt követően Rózsás Miklós a Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület munkaszervezetének vezetője tájékoztatta a vendégeket a jelenleg futó III. tengelyes és LEADER programokról, elmondta tapasztalatait a pályáztatási rendszerről a beérkezett pályázatokról, hogy mennyire fontos a kistelepülések számára, hogy Nagypálihoz hasonló fejlesztési elképzelésekkel rendelkezzenek a település fellendítése érdekében. A munkaszervezet feladatának és a pályázati témák felsorolása után örömmel látták a vendéglátók, hogy nagy érdeklődés fogadta az elmondottakat, mert záporoztak a kérdések a vendégek részéről. A sok információ annyira lefoglalta erdélyi látogatóinkat, hogy a tervezett napirendet nagy csúszással tudták csak folytatni. Nagyon hasznos tapasztalatokkal lettek gazdagabbak, és reményüket fejezték ki a tekintetben, hogy egy viszont látogatás során a jó példának egy kis eredményét már fel tudják mutatni térségükben.

 Nyomtat   
   2010. január Minimize  

 

 

Újabb nyertes pályázat Zala megyében

A Zala Szőlő és Borkultúrájáért Egyesület a minap tartott tájékoztatót az Innovációs Ökocentrumban a tavaly tavasszal a Horvát-Magyar Területi Együttműködési Program keretében benyújtott Növényvédelmi előrejelző rendszer kiépítését célzó pályázatról. Ezzel a programmal kapcsolatosan a pályázat benyújtása előtt megkeresték a környékbeli önkormányzatokat a rendszer kiépítésével. A kezdeti nagy érdeklődés ellenére csupán 3 önkormányzat, Gősfa, Kispáli és Nagypáli csatlakozott a megvalósításhoz. Tudni kell, hogy az állomások üzemelésével az önkormányzatok pontos képet kaphatnak a várható időjárásról és megelőzhető a tavaly év elején történt villamos áram kimaradás okozta kárigényekkel kapcsolatos bizonyítási eljárás körüli feszültség. Veress János, az Egyesület elnöke örömmel tájékoztatta a résztvevő gazdákat és önkormányzatokat, hogy a pályázat támogatást nyert közel 100 milliós költségvetéssel magyarországi és horvátországi megfigyelő állomás telepítésére és a hozzá tartozó konferenciasorozattal, kiadványokkal, információs szolgáltatásokkal. A fontos program májusban indul és 16 hónapos megvalósítással jövő nyáron zárul. A pályázatot természetesen a Pannon Interregionális Fejlesztési Kft készítette, aki a térségi önkormányzatok fejlesztését tűzte ki célul. Sajnos csak kevés önkormányzatnak tudott segíteni a programmal, de elősegítette egy újabb Európai Uniós forrás térségbe jutását és a régió fejlődését.

 

 

Milyen cél érdekében lehet sérteni a törvényt?  - Zalai Hírlap 2010. február. 04. csütörtök

Ha ellenőrzéskor kiderül, hogy jogosulatlanul igényelték, akkor az önkormányzatoknak vissza kell fizetni a körjegyzőségük működésére felvett támogatást.

Ezt a választ a Magyar Államkincstár (MÁK) budapesti központjában adták arra a kérdésre, mi a sorsa annak a pénznek, amit olyan önkormányzatok igényelnek, amelyek törvényt sértő módon alakítottak körjegyzőséget. Ugyanis ez történt, amikor ez év januárjában a Nagypáli, Kispáli alkotta körjegyzőség Pethőhenyével kibővült. A felelet azért furcsa, mert a MÁK-ban pontosan tudják, hogy mely körjegyzőségeknél áll fenn törvénysértés.

 

- Nekünk senki sem szólt erről - fogadta érdeklődésünket Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere. - Nem hiszem, hogy a többi, nem szomszédos településekből álló körjegyzőségek esetében bárkit is figyelmeztettek volna. Szerintem ez a szabályozás értelmetlen és megérett a változtatásra. A választások után az országgyűlési képviselőnknél kezdeményezni is fogjuk, hogy módosítsanak rajta.

- Az embereknek az a fontos, hogy megfelelő színvonalú közigazgatás szolgálja ki őket. Most ez megvalósul. Pethőhenyén állandó ügyeletet tart a körjegyzőség egy munkatársa, aki élő internetes videokapcsolatban áll a hivatallal. Az ügyfél azon keresztül tud beszélni a körjegyzővel vagy az illetékes ügyintézővel. Nem is szükséges utazgatnia. Szerintem ez a fontos, nem pedig, hogy szomszédosak legyenek a települések, amelyek lehet, hogy közúton nehezebben érik el egymást, mint esetünkben - mondta.

 

A probléma nem új keletű, és az önkormányzati törvény 39. paragrafusában gyökeredzik. E szerint: az ezernél kevesebb lakosú, a megyén belül egymással határos községek az igazgatási feladataik ellátására körjegyzőséget alakítanak és tartanak fenn .

 

Az egymással határosságot az elmúlt évek során azonban egyre kevésbé vették komolyan a települések, és ezt senki nem is kérte rajtuk számon. Úgy tudjuk, ma Vas és Hajdú-Bihar megyén kívül mindenhol létrejöttek olyan körjegyzőségek, amelyek a 39. paragrafust megsértik.

 

Az ide vezető utat a politika kövezte ki azzal, hogy a körjegyzőségek létrehozását, a közigazgatás koncentrációját, racionalizálását a mindenkori kormányok különböző mértékű hozzájárulásokkal ösztönözték, aminek eredményeként a működési hozzájárulás alapösszegét akár meg is lehet duplázni.

 

Az elmúlt év végéig Nagypáli és Kispáli alkotott körjegyzőséget, amihez Pethőhenye csatlakozott, miután kivált a zalaszentiváni körjegyzőségből. Ezzel a lépésével ez évtől havi 297 ezer forintos plusz ösztönző működési támogatásra lett jogosult a 253530 forintos alapösszegen túl. A két falu által fizetett 17 millió forintos körjegyzőségi költségekhez pedig Pethőhenye 3,9 millió forinttal járul hozzá, ami mintegy másfél millióval kevesebb a szentivánihoz eddig fizetettnél.

A zalaszentivániak állami apanázsa azonban nem csökkent, mert ugyanabban a támogatási kategóriában maradtak, mint eddig. Dr. Erdélyi Gábor zalaszentiváni körjegyző súlyos törvényességi aggályát hangoztatta az eset kapcsán. Mint megtudtuk, képviselő-testületeik a fejlemény hatására az igazságügyi és rendészeti, az önkormányzati, valamint a pénzügyi tárcához fordulnak állásfoglalásért. Ha ugyanis a felső szinteken nem tartják jogsértőnek ezt a gyakorlatot, akkor körjegyzőségüket négytagúra kibővítenék egy nem szomszédos településsel.

 

 

Ezek után felvetődik a kérdés, mennyire és mikor, milyen cél érdekében lehet sérteni a törvényt? Ha ezt elnézik, márpedig Zalában öt körjegyzőségben nem határosak a települések, az országban pedig több mint félszázban, akkor nincs akadálya annak sem, hogy egymástól nagyon távoli községek is így szövetkezzenek. Egy ügyes informatikus meg tudja írni azt a programot, amely a lehívható legnagyobb működési támogatás érdekében összerendezi a településeket, függetlenül attól, hány kilométerre fekszenek egymástól.

 

Legutóbbi érdeklődésünkre - január közepén - a MÁK budapesti központjában úgy feleltek, még nincs döntés arról, hogy folyósítják-e az emelt támogatást. Ami azért furcsa, mert ha bejegyezték a közhiteles, tehát elvileg törvénnyel ellentétes adatot nem tartalmazó törzskönyvi nyilvántartásba az új körjegyzőséget, miközben tudták, hogy sérti a törvényt, akkor milyen alapon tartanák vissza a pénzt? Ha meg visszakérik, akkor az önkormányzat kártérítésre perelhetné be a MÁK-ot a jóhiszeműen megszerzett támogatás elvonása miatt.

Rendezvények és házigazdák

2010 február 1-én a Nagypáli Ökocentrumban tartotta ez évi első ülését az Észak-Nyugat Zalai Kistérségi Társulás. A megbeszélésen az elmúlt időszak eseményeivel kapcsolatosan Köcse Tibor elnök megemlítette, hogy az egervári adventi vásárnak – a többi települést is bevonva – nagy sikere lehet a jövőben.

Következő napirendi pontként a jelenlévők egyhangúlag elfogadták a 2010-es évre összeállított költségvetést. Elhangzott, hogy a Művészeti Fesztivált idén Zalalövő vagy Bak rendezi majd meg. Ezek után a munkatervben szereplő rendezvények időpontjait és azok házigazdáit jelölték ki.

A legközelebbi program s kistérségi borverseny lesz, melynek Vasboldogasszony ad majd otthont. Mazzag Géza, a település polgármestere megjegyezte: szívesen lesznek a rendezők, de a korábban elvállalt túraversenyről kellő számú rendezői gárda hiányában sajnos le kellett mondaniuk. A versengést, várhatóan más programmal megspékelve, május 29-én Pethőhenye rendezi majd meg. Az idei sportnap házigazda szerepét Zalaszentiván vállalta el, az ifjúsági és kulturális találkozó a nyár végén Nagypáliban lesz, a nyugdíjas találkozónak Nemesapáti ad majd helyet. A vers és prózamondó versenyt Egerváron tartják, ahol egy szakmai zsűri előtt a térség alkotóinak akár sajtár költeményei is versenghetnek majd. Németh József, Egervár polgármestere kiemelte, hogy az immáron 10. alkalommal (húsvét előtt) megrendezendő kistérségi vásárt a jubileumhoz méltóan szeretnék megtartani. Az időpontok és a helyszínek egyeztetése után szóba került egy már régóta húzódó ügy: az alapító okirat módosítása, ami Halász Gábornak, Kiskutas polgármesterének a kézjegyére vár. Elhangzott, hogy Kiskutas és Pókaszepetk társulásból való kilépése mindaddig nem történhet meg, amíg a kiskutasi polgármester nem írta alá az okirat módosítást. Végül. a jelenlevők egy pénzügyi tanácsadó cég részéről tájékoztatót hallhattak a munkabéren felüli költségtakarékos juttatásokról. A cafeteria rendszeren belül szóba került a kockázati életbiztosítás, elektronikus kártya formájában megjelenő meleg étkezési utalvány, az egészségpénztári befizetés és a még újszerű önkormányzati kártya.

 Pókaszepetk és Kiskutas kiválásával kapcsolatban Köcse Tibor, a társulás elnöke elmondta, hogy a döntést sajnálja, hiszen az elmúlt években – a korábbi ciklusokban is – eredményesen tudtak együtt dolgozni.

-Pókaszepetk esetében az is elmondható, hogy sok rendezvény házigazdája volt a falu – tette hozzá az elnök. – Nem vagyok biztos abban, hogy a települések közösségével is szinkronban voltak a képviselőtestületi döntések. Sajnáljuk, hogy hátat fordítottak a társulásnak, s azt is , hogy ezáltal az újság sem jut el az érintett településekre, s mi sem olvashatunk az ő eredményeikről. E két község vezetése egyébként a Leader-programban sem velünk képzelte el a további munkát. Reméljük, hogy a későbbiekben felülvizsgálják ezt a döntést, s visszatérnek a kistérséghez.

Köcse Tibor elnök szerint a két falu kiválása ellenére a közösség összetartó, s a Leader-programban eredményesen tudott együtt dolgozni más településekkel is. A mintegy 70 települést számláló Leader közösség centrumává vált. Több próbálkozás ellenére átvészelték a nehéz időszakot, összefogtak, összekovácsolódtak. A történtek azt bizonyíték, hogy az önkéntesen, alulról szerveződő, önálló társulásokat nehéz szétverni. Remélik, hogy az új kormányzat az ilyen társulásokat támogatja majd.

 

 Nyomtat   
   2009. december Minimize  

Némi anyai biztatás mellet a legkisebbek is odamerészkedtek a Mikuláshoz

 

Az idei évben is zsúfolásig megtelt a Nagypáli Közösségi ház Mikulást váró gyerekekkel és szüleikkel. Miután az ablakon kopogtak a krampuszok, az ajtóban megjelent a messze Lappföldről érkező vendég. A gyerekek szép műsorral kedveskedtek neki, aki az idén rekord mennyiségű csomaggal hálálta meg, hisz Nagypáli történetében még 6. osztályos korig soha nem oszthatott ki a Mikulás 78 csomagot.

A fiatal anyukák megfogadták a Mikulás bácsi tavalyi tanácsait, így örvendetesen növekedett a kisgyerekek száma a faluban.

Ez a jelenség annyira felcsigázta szomszéd falusi Mikulás érdeklődését is, hogy Ő is ellátogatott hozzánk és az ünnepséget követően krampuszaival megajándékozta a képviselőtestület tagjait, nem sajnálva a virgácsot sem.

A gyerekek várva várják a Mindenki karácsonya rendezvényt, hisz akkor megint benépesülhet a Közösségi ház.

A szép karácsonyi műsorhoz a fehér tájat és a hulló havat az önkormányzat biztosítja. Így válik teljessé a karácsonyi ünnepi hangulat.

 

 

 

                                                                                            Karácsonyfa dísz készítés az ünnepre

 

A szeretet ünnepének közeledtével immár hagyománnyá vált, hogy a gyerekek és szüleik közreműködésével Farkas Ferencné közművelődés szervező közreműködésével karácsonyi díszeket és ajándékokat készítenek.

Az idei évben is népszerű program mintegy 30-40 gyermekek és felnőttet csábított a Közösségi házba és ott mintegy két órás emlékezetesen hasznos közösségi programban volt részük.

Önkormányzatunk egyik fontos eleme a közösség építés, amelynek egyik megnyilvánulása volt ez a délután is.

A téliesre fordult időjárás és a szállingózó hópelyhek  mindehhez kellemes hangulatot varázsoltak.

 

 

 

Újabb fejlesztés a Nagypáli Lakóparkban

 

Még ez év közepén pályázott az önkormányzat a TEUT programban, ahol a mintegy 13,5 millió Ft-os költségvetésű lakótelepi utcák második ütemének aszfaltozásához 50 %-os támogatást nyert.

Az adminisztrációs feladatok és a meghívásos pályázat elbírálását követően döntött a képviselőtestület, hogy még az idei évben elvégezteti az útépítési munkákat. Tettük mindezt azért, hogy a már ott élő családoknak kedvező lakhatási és közlekedési feltételeket teremtsünk, amely főleg téli időjárási viszonyok között válhatott volna kritikussá.

Az útépítési munkákat december elején kezdte meg a kivitelező és már rákerült az aszfalt szőnyeg a megerősített útalapra.

Hátra van még a padkarendezés és a felszíni vízelvezetés, amely várhatóan karácsonyig befejeződik.

A kivitelezési munkálatokat Kulcsár Béla ügyvezető irányítása mellett a VASI Aszfalt KFT végezte el- minderről tájékoztatott bennünk Köcse Tibor polgármester.

 

 

 Nyomtat   
   November Minimize  

Kistérségi ülés Nagypáliban

 

November 19-én tartotta soros ülését Nagypáliban az Észak-Nyugat Zalai Kistérségi Társulás vezetése. Először Köcse Tibor, a társulás elnöke adott tájékoztatást a legutóbbi ülés óta eltelt eseményekről. Két rendezvény külön is kiemelésre került, s ezekről a vendéglátó települések polgármesterei mondták el tapasztalataikat a résztvevőknek. Méhes Máté, Lakhegy képviseletéven sajnálattal számolt be arról, hogy a kistérségi sportnap előtt közvetlenül négy település is lemondta a részvételt, s ez bozony komoly gondokat okozott a szervezőknek, akik pénzt, energiát nem sajnálva készültek a vendéglátásra. Akik ott voltak, nem csalódtak - fogalmazott a polgármester, mert jó hangulatú versengésnek lehettek a résztvevői.

A Nemesapátiban sorra került hagyományos térségi nyugdíjas találkozóról szólva Gáspár Zoltánné elmondta, hogy ezúttal is nagy sikert aratott a rendezvény. Több száz nyugdíjast láttak vendégül a faluban, akik rengeteg élménnyel gazdagodva köszöntek el Nemesapátitól. A polgármester ezúton is köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához,

A résztvevők elfogadták a 2009-es év első kilenc hónapjának gazdálkodásáról szóló beszámolót.Ezt követően a 2010 évi költségvetés koncepcióját vitatták meg, amit ugyancsak elfogadtak a polgármesterek. D. Ürmösiné Kőmíves Eleonóra, egervári körjegyző tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy Pókaszepetk és Kiskutas kiválása miatt szükség van a társulás alapító okiratának, szervezeti és működési szabályzatának módosítására, az új szabályzat, illetve a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátásával kapcsolatos munkamegosztás felelősségvállalás rendjéről szóló együttműködési megállapodás jóváhagyására. Az ülésen erre is sor került.Szó esett a kistérségi vers, mese és prózamondó verseny előkészületeiról is.

Az ülés végén Köcse Tibor elnök sajnálatát fejezte ki, hogy Pókaszepetk és Kiskutas képviselő testülete a kiválás mellett döntött. Az elnök megköszönte a két falu szervezeteinek és lakosságának az eddigi együttműködést.

 

 

 

 

„ Mesemondó délután ” Nagypáliban

 

Nagypáli Önkormányzat, hagyomány teremtő céllal „ Mesemondó délután „ elnevezéssel egy rendezvényre hívta a z óvodás- és iskolás korú gyerekeket valamint szüleiket nov. 14-én.

Ezen a délutánon lehetőséget kaptak a mesét verset kedvelő gyerekek a bemutatkozásra egymás meghallgatására.

A bevezetőben elhangzott egy fontos kérdés: Miért fontos a mese? „ Több szempontból is, hallhattuk a választ. Talán a legfontosabb, hogyha mesélünk a gyermekünknek együtt vagyunk vele, és ez nagyon jó!

Másodszor, a mese hallgatása olyan lelki folyamatokat indít be, amelyekre szükség van az egészséges fejlődéshez.”

A bevezető pár mondat után, az óvodás korúak kezdték meg a mesélést verselést, majd a nagyobbak következtek.

Hallhattunk tőlük népmeséket, műmesét, prózát, gyerekverseket és Arany Jánostól balladákat.

A zsűri értékelése során, megdicsérte, buzdította a gyerekeket, mindenkit megjutalmazott, majd a legjobbakat javasolta a Kistérségi vers- próza- mesemondó versenyre ami az idén még Pókaszepetken lesz

 

 

 

Töklámpás készítése Nagypáliban

 

Az őszi szünetben, okt. 31-én töklámpás készítésére hívtuk, Nagypáli óvodás és iskolás korú gyerekeit.

A faragáshoz szükséges tököt, Szekeres Istvánné ajánlotta fel kertjéből számunkra, amit előző nap a gyerekekkel összegyűjtöttünk.

Erre az alkalomra is mint mindig, sok gyerek gyűlt össze a faluházban, a kisebbek szülői kísérettel érkeztek. Ehhez a tevékenységhez a kisebbeknek szükségük is volt a felnőtt segítségére, a nagyobbak egyedül dolgoztak.

Élvezettel vájkáltak a tök belsejébe, szinte könyékig, kicsit maszatosak lettek de ez most nem volt lényeges.

A gyermeki kreativitás látható volt az elkészült munkákon, volt ijesztő , rémisztő tökfej, de szolid mintával faragott tököt is láthattunk.

Az elkészült lámpásokba gyertyát tettünk, majd ezekkel az alkotásokkal díszítettük a világítottuk a  faluház környékét 

 
 
 

 

 

Akkreditált iroda a Nagypáli Innovációs Ökocentrumban

 
Megkezdte működését a Göcsej Hegyhát Leader Egyesület akkreditációs irodája a Nagypáli Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumában. A pályázatokkal foglalkozó szervezet nem unatkozik az új helyén, hiszen lezárult a Leader pályázatok beadásának határideje.
Rózsás Miklóst a munkaszervezet vezetőjét kérdeztük az elmúlt időszakról, tapasztalatokról:
A pályázóknak postai úton kellett benyújtani az általuk beadásra szánt pályázatokat. A meghirdetett 19 célterület iránt nagy volt az érdeklődés, sok megkeresés volt e témákban. Főleg a rendezvények, képzések iránt érdeklődtek, de volt speciális igényeket kielégítő pályázati kiírás is. A következő hetekben kerülnek feldolgozásra a beadott kérelmek.
Milyen pályázati lehetőségek lesznek még a következő időszakban?

2009. november 20- tól kerül kihirdetésre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének második fordulója, amelyben falumegújítás-, turisztika- valamint mikro vállalkozás jogcím keretében lehet majd pályázatot beadni.

 

 

 

 

 

 

Elindult a Leader - láz Nagypáliban

 
A hosszú várakozás után végre elindult LEADER program felkeltette Nagypáli pályázási lázát. Nemcsak az Önkormányzat tartogatott elképzeléseket, de a község civil szervezetei, a polgárőrség és a Faluért Alapítvány is 2-2 pályázati programot állított össze, melyek a november 16.-i határidőre el is készültek. Nagypáli bejegyzés alatt álló Nagypáli Ifjúsági Közhasznú Egyesülete már a megalakulás előtt fejlesztéseken gondolkodott, így az összesen 7 db pályázat a Pannon Interregionális Fejlesztési Kft jóvoltából beadásra került.
Az elképzelések között szerepel helyi ajándéktárgyak készítésére szolgáló műhely kialakítása, térségi turisztikai információs pont létrehozása, szakrális tájértékek – Kőkeresztek felújítása, kiadvány készítése, egy úgynevezett Vitalitas Park létrehozása, Biotermék előállítással kapcsolatos képzés megvalósítása, Megújuló energia erdei iskola és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos konferenciasorozat megrendezése.
A pályázatok értéke 1-2 millió forint, melyre a civil szervezetek 100, míg az önkormányzatok 75 %-os támogatással indulhattak. Az eredményhirdetésre várhatóan decemberben kerül sor, így nyertes pályázatok esetén a fejlesztések jövő tavasszal el is kezdődhetnek. Reményeink szerint ez a pályázati forduló is a korábbi tapasztalatokhoz mérten elősegítheti a kis település fejlődését.

                                                                                                                                                                     A pályázatokat a Pannon Interregionális Fejlesztési Kft

                                                                                                                                                                     munkatársai készítették a polgármester ötletei alapján.

 Nyomtat   
   Október Minimize  
 

Egy tálból gesztenyéztünk Nagypáliban…

 

A megújult Nagypáliért Alapítvány szervezésében közös gesztenyesütésre jött össze Nagypáli apraja nagyja a nemrégiben létesült pihenőparkban. A szelídgesztenyét a falu környékén termő gesztenyefák, a jó hangulatot az összegyűjt csapat adta. Némelyek a gesztenye előkészítésében, volt akik a sütésben serénykedtek. A gyerekek vadgesztenye csodákat építettek, új és régi pajtásokkal játszottak a szerencsénkre szép időben. Meleg tea, forralt-bor és lángoló hasábok a tűzön összehozta egy jó beszélgetésre, viccelődésre a résztvevőket.

A mai rohanó világban, nagy érték egy olyan falusi közösség, akik jóban-rosszban egymásra tudnak támaszkodni, figyelnek egymásra, és ha kell, egy-egy mosolyt csalnak egymás arcára. Ez most sikerült, köszönjük minden résztvevőnek és segítőnek a közreműködését.

 
  
 
 
Új gazdasági kezdeményezés Nagypáliban
 
Helyi termék gyártásába fogott saját beruházásban Nagypáli Község Önkormányzata. Megkezdtük a próba gyártását olyan előre gyártott térköveknek, amelyekkel a falu közterületeit, járdáit hosszú távra gondolkodva esztétikussá, széppé szeretnénk varázsolni, valamint a termelékenység felfutásával többi településnek is kedvező árakon kínálhatjuk majd termékeinket.
A program lényege, hogy lengyel sablonokban olyan térburkoló elemeket és kiegészítőket , folyókákat, szegélyeket, díszítő elemeket gyártunk betonból, amelyekre a közterületek esztétikus megjelenése igényt tart.
Természetesen kereskedelemben is fellelhetők hasonló termékek, de nem teljesen az igényeinknek és a pénztárcánknak megfelelő kínálattal. A termékeket betanítás után önkormányzati dolgozókkal és a közfoglalkoztatásban részt vevő személyekkel készíttetjük.
 
Nagypáli településen jövő évtől kezdődően várhatóan több ezer négyzetméteren megkezdjük ezen termékekből a falu közterületeinek felújítását, valamint játszóterek és egyéb parkok útjainak burkolását.
Természetesen további külső megrendeléseket tudunk majd kielégíteni, hisz már most magánszemélyek helyben és más önkormányzatok is szeretnének vásárolni.
A programot vonzóvá teheti, hogy árainkból a kereskedelmi árrész levonódik és így kedvező vásárlásra nyílik lehetőség mindenki számára.
 
A kezdeményezés példa értékű lehet más, kistérségünkben lévő községek számára is, hisz egy csapásra bevétel teremthető az önkormányzatoknak és megoldhatók helyi foglalkoztatási problémák is, tervezzük a megrendelések arányában további munkaerő foglalkoztatását is.
Bizonyára más faluknak lehet kitalálni más helyi terméket is. – nyilatkozta lapunknak Köcse Tibor polgármester.
 Nyomtat   
   Szeptember Minimize  

eTanácsadás Nagypáliban

Az Önkormányzat újabb támogatást kapott a már rég óta jól működő e Magyarország Pont fejlesztésére. Ennek keretében lehetőség nyílt a már régi monitor állomány lecserélésére, e mellett új szolgáltatás indult el az internet és a számítógép használat területén. 7 alkalomból álló tanácsadási program zajlott a településen vizsgázott e Tanácsadó segítségével, aki bevezette a lakosságot a számítástechnika és az internet világába. A lelkes hallgatóság a kisiskolástól nyugdíjas korosztályig megismerkedhetett a számítógép felépítésével, a legfontosabb programok használatával a szövegszerkesztőtől a táblázatkezelőig, de akár bemutató készítéséről is kaptak információt. Az egyre inkább elterjedt elektronikus ügyintézés lehetőségére hívta fel a figyelmet előadásában a tanácsadó, aki bevezette a hallgatóságot az elektronikus okmányiroda, az ügyfélkapu használata, az elektronikus bankolás, vagy akár az adóbevallás világába. Záporoztak a kérdések, egy-egy érdekesebb témánál a kijelölt időn túl is maradtak az érdeklődők, hogy még több és több információhoz jussanak.

Nagypáliban az e Tanácsadói szolgálat a tanfolyam befejeztével sem fejeződik be, bárki felkeresheti kérdésével Fücsök Nikolettát, aki készséggel válaszol minden elektronikus ügyintézéssel vagy csak simán a számítógép használatával kapcsolatos kérdésre. Elérhetőségeit megtalálják a Nagypáli honlapon a Hírek információk menüpont alatt.

Ne féljünk használni a mára nélkülözhetetlen segédeszközt, a számítógépet, az E Magyarország Pont a Faluházban mindenki előtt nyitva áll.

 Nyomtat   
   Augusztus Minimize  
Azt a betyár!
 
Békés turistákat támadtak meg mindenre elszánt betyárok Nagypáli határában. A részletek krimibe illőek, a lakosság legidősebb tagjai sem emlékeznek valaha történt hasonló gyalázatra. A 74 – es főút leágazását egy kidőlt fával torlaszolták el, majd három marcona legény ejtette túszul a testvér településről, Százscsávásról érkező utasokat, értékeik átadására szólítva fel őket. Majd ami még hátborzongatóbb, valódi magyar pálinka fogyasztására kényszeríttették őket. A megilletődött vendégek még a fizikai erőszak alkalmazása előtt eleget tettek a kérésnek. Később a nyom eltűntetésbe is bevonták erdélyi testvéreinket, nevezetesen, az útra helyezett öles fát kellett elemelni. Így a közeledő rendőrök nem kis bosszúságára a betyároknak sikerült kereket oldani, azaz időben lóra pattanni.
Az eset körülményeit jelenleg vizsgálják és vitatják a településen. Felmerült Köcse Tibor polgármester érintettsége, aki ezen akcióval kívánta emlékezetessé tenni a vendégek immár második nagypáli látogatását.
A helyszínről Bánfi Kati tudósított.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Japán energiafűz - Fényből és nedvességből

Megjelenés dátuma: 2009. augusztus 24. Zalai Hírlap 

Nagypáli - Egyelőre kísérleti, illetve hírverő jelleggel energianövényt, japán fűzt kezdett termeszteni az önkormányzat. A megújuló energiaforrások felhasználását évek óta elszántam propagáló helyhatóság vezetői már a két hektáros ültetvény bővítésén gondolkoznak.

A falu melletti szántók közt megbúvó ültetvényen - mint Köcse Tibor polgármester büszkén megmutatta - néhol már az embermagasságot is meghaladja a japán energiafűz. Laikus és jólnevelt vendéggént méltatjuk a növény növekedési potenciáját, de házigazdánk siet közölni: ez még csak a siker első fele.

- Szakértők azt mondják, ritka, hogy az első évben ilyen szépen sikerüljön egy fűz-ültetvény, mely azonban a végső formáját nem érte még el - magyarázta a falu első embere. - Az egymástól nagyjából két méterre telepített sorokban a növény jó kétszer ekkora lesz, ha sikerül, s az ágak úgy összeborulnak majd, hogy alattuk gyomirtásra sem lesz szükség. A japán energiafűz árnyékában még a parlagfű sem rúghat labdába.


Köcse Tibor és a japán energiafűz. Egy év múlva a növény úgy elterebélyesedik, hogy semmilyen gyom nem él meg az árnyékában
Fotó: Pezzetta Umberto

Ez a fűz egyébként ránézésre erősen hasonlít arra, amit mifelénk eddig ezen a néven ismertünk, olyannyira, hogy még kosarat is lehet fonni belőle. (A polgármester egyébként ezt a régi szakmát - persze csak mellékmegoldásként - említi is, amikor a termény leendő felhasználásáról beszélünk.) Különlegességét a barna szénével vetekedő fűtőértéke adja: égetése két fázisú, előbb 400-450 Celsius fokon elizzik a fa, ennek során metán csapódik ki, mely gáz pedig 1400-1500 fokos hőt leadva semmisül meg. Nagy előnye még, hogy hamutartalma csupán 15 százalék - a többi hasznos anyag.

- Igen teherbíró is, erdei utakon a legnagyobb tócsákba japán fűzt fektetnek, melyen aztán vígan közlekedhetnek a legnehezebb faszállító autók is - tesz hozzá a polgármester még egy felhasználási lehetőséget, de érzékelteti: ez Nagypáliban legfeljebb végszükségben fordulhat elő, az energiafűzre itt (akár a belőle gyártott pellett formájában) kazánok várnak. - A pályázati támogatással megvalósított ültetvénnyel azt szeretnénk bemutatni, hogy a zalai talaj és klíma nem csak elméletben kiváló ennek a növénynek a termesztésére. Úgy gondoljuk, az energiafűz alternatívája lehet például a repcének, amit a tavalyi csúcsár miatt ebben a szezonben mindenki vetett, s ez a túlkínálat meg is hozta a piacon az egy évvel ezelőtti kereset 60-70 százalékát... A fűz telepítése és gondozása egyszerű, gép- és munkaigénye alacsony. Egy telepítéssel 15-20 évnyi betakarítást lehet megalapozni, a második évtől nincs gyomok elleni küzdelem, a lehulló levelek egyik évről a másikra elvégzik a talaj trágyázását.

Itt vetem közbe: ennyi előny mellett vajon hol a hátrány? Esetleg az energiafűz nem szipolyozza ki túlságosan a földet?

- Nem jobban, mint például a repce, ami után ugye nem is olyan régen még pihentetni kellett a szántót - folytatta Köcse Tibor. - A tápanyagpótlás mai módszereivel viszont erre már nincs szükség. Egyébként a fűzültetvény leegyszerűsítve a napenergia hasznosításaként fogható fel: a növény alapvetően fényből és nedvességből építi magát.

A munkához különleges gépekre sincs szükség: a tisztításra idén még használatos, hagyományos fűkaszák jövőre már pihenhetnek, a betakarításhoz a kombájnt, az elégetéshez az előkészítő aprítót pedig nálunk is gyártják.

- Ez a két hektárnyi fűz tíz átlagos családi ház fűtését tudná megoldani egy szezonban - mondta a polgármester az ültetvényen. Szerinte egyébként a dolog egyetlen hátránya az, hogy hazánkban nem terjedt még el, de a nagypáliak eltökéltek, hogy tegyenek ez ellen. - Rengetegen érdeklődek, s mi magunk is növelnénk a területet: az önkormányzatnak van erdeje, azt szomszédos szántókra cserélnénk, hogy oda is fűzt telepítsünk. Ez a jövő.

 

 

 

 

Hármas ünnep, már három napon át

 

Megjelenés dátuma: 2009. augusztus 17. Zalai Hírlap
Nagypáli - Tizenhárom évvel ezelőtt még egyszerű falunapot rendeztek a községben, mely azonban mára hármas és háromnapos, ráadásul nemzetközi programmá terebélyesedett.

A péntek este hétkor megnyitott programsorozat egyfelől persze ma is falunap, szórakoztató rendezvényekkel (tegnap este az Edda adott például koncertet) és látványossággal (a programokat tűzijáték zárta); de - mint a szombatot megnyitó polgármester, Köcse Tibor kiemelte - már legalább ilyen fontos fejezet a harmadik alkalommal megrendezett megújuló energia nap, illetve az a Leader-találkozó is, melyből a hagyományteremtő elsőt épp az idén tartották.

Utóbbin a Göcsej-Hegyhát Leader-közösség mutatkozott be. A társulás elnöke, Fukszberger Imre elmondta: a négy kistérséget érintő, 70 településsel és 216 taggal működő közösség 105 pályázattal vesz részt az Új Magyarország Fejlesztési Program 2007-2013-as szakaszában, s jelenleg ezek pozitív elbírálására vár.

Szombaton kiállítás és vásár is várta az érdeklődőket a Megújuló Energiaforrá-sok Innovációs Ökocentruma mellett (csipkeverő, tojáspatkoló, házikenyér-készítő, fánkos, több fafaragó és kosárfonó, méhész, zöldségtermelő, szárítottgomba-készítő is árulta portékáját), miközben benn, az épületben konferencia zajlott. Köcse Tibor ezt megnyitva arról beszélt, hogy a faluban hét éve kezdődött az ismeretterjesztés és a tudatformálás a megújuló energiaforrások felhasználása ügyében. Azóta úttörésképpen átalakították az önkormányzati épület energiarendszerét (napkollektorok, pelletkazán), illetve felépült az ökocentrum, mely már 80 százalékban független a hagyományos rendszerektől. Az erőfeszítések legfőbb eredménye pedig az, hogy a napkollektorok közben magánházakon is megjelentek már a faluban.

A résztvevők a nap során meglátogatták azt az energiaültetvényt is, melyen az önkormányzat idén japán energiafűz termesztésébe kezdett.


 

 Nyomtat   
   Július Minimize  
Egy kalandvágyó lány Amerikából.
 
Tele a világ remek dolgokkal. Olyan kezdeményezésekkel, amelyek, minden ellenkező tapasztalattal és tettel szemben a világ jobbá válásához járulnak hozzá. Az emberek, népek közti barátság kiépítése meglehetősen aktuális téma napjainkban. Ezek egyike az a program, melynek pár hétre most Nagypáli is részese lehet.
Ashley Shumaker az Egyesült Államokból Portlandból, Oregon megyéből érkezett hozzánk azzal a céllal, hogy angol nyelet tanítson. Ingyen, mindenki számára. A kedves, fiatal lány mindössze 20 éves, de máris nagyra törő tervei vannak, amelyek közé igencsak beleillik egy efféle misszió.
Kérdéseimre kissé zavarban, de készséggel válaszolt.
Ashley, Seattle mellett nőt fel, családja ma is ott él. Egy öccse van, aki 17 esztendős. Átlag amerikai család, egy egyáltalán nem átlagos, kalandvágyó gyermekkel.
Jelenleg egyetemista. Oregonban a Portland State University másodéves hallgatója. Művészet és Irodalom szakot tanul. Kedvencei a rajzolás, a festés és a művészettörténet. Gyakran dolgozik temperával, így aztán rögtön megtaláltuk a közös érdeklődési pontot mindkettőnk örömére.
Elmeséli nekem, hogy az egész akkor kezdődött számára, amikor egy jó barátja tavaly hasonló programra jelentkezett. Kínában járt. Az ő élményeinek hatására érezte úgy, ezt a jó kalandot nem szabad neki sem kihagynia. Az iskolában tanultak történelmet és ebbe Kelet-Európa is beletartozott. Érdekesnek és izgalmasnak látta a lehetőséget, hogy idejöjjön. Horvátország, Szlovákia, Románia és Magyarország közül ő választotta ki a számára legvonzóbb célt. A történelmünk miatt döntött mellettünk - árulja el.
6 hetet tölthet el országunkban, ebből 3 hetet volt Gyöngyösön, hármat pedig itt nálunk, Nagypáliban. A célja a tanításon kívül, hogy megismerhessen egy más kultúrát, országot, más embereket, az amerikai mintától különböző életet.
A polgármester, Köcse Tibor szíves vendégszeretete adja meg számára az ismeretlenben a biztonságot. Ebben a kedves, családi körben gondoskodnak arról, hogy Ashley jól érezze magát. Segítenek neki beilleszkedi, és megismerheti általuk a környék nevezetességeit is.
Ashley a magyar konyhát finomnak találta de meglepte, mennyivel fűszeresebbek, sósabbak a mi ételeink, mint amit megszokott eddig. Az édességek, desszertek azonban levették a lábáról - mondja nevetve.
Meséli, hogy számára Eger volt a legkedvesebb város, ahol eddig járt,és a parlament tetszett neki a legjobban. Reméljük, a mi környékünkön is talál majd olyan látnivalót, amire szívesen emlékszik majd.
Elmondása szerint ismeretlen számára a mi életformánk. Ilyen kis falvakkal nem találkozott odahaza. Ez az életforma bizony új neki. A helyi lakosságot kedvesnek és segítőkésznek ismerte meg. Egyetlen rossz tapasztalata a magyar vasúthoz kötődik, ahol eléggé udvariatlanok voltak vele. Hát, mi is úgy gondoljuk, a MÁV- nak van még mit fejlődnie.
A tanítással kapcsolatban azt gondolja, hogy a program, amit a Stanford és a Georgtown egyetem szervezett igen hasznos, bár véleménye szerint könnyebben boldogulna, ha a célország nyelvét is beszélné. Ezt néha bizony mi is szeretnénk, amikor akadozik a nyelvünk az angol szavakban.
A délelőtti csoportokba járó gyerekek udvariasak és jól neveltek és nagyon igyekvők - mondja el. A felnőttekkel is megtalálta a hangot. Ez így van, hiszen hosszú, érdekes és főleg tanulságos beszélgetéseket folytatunk az Innovációs központ árnyas teraszán. A témáink eléggé szerteágazóak. Volt már szó az amerikai emberekről, a sztereotípiákról, őslakos Indiánokról, rezervátumokról, a muzulmán közösségről és a terrorveszélyről, az amerikai oktatási rendszerről, politikáról és az ételekről is. Néha meglepi a tanulni vágyók akcentusa, de jól boldogul.
Mi pedig ülünk a tesztek fölött, néha pislogunk a szomszédra, ő ugyan mit írt be, mi lehet a helyes válasz? Ashley komolyan néz és javít, ha kell. Ezért jött. Hogy otthonának nyelvét terjessze és talán egy kis amerikai hangulatot hozzon a mi kis falunkba. Köszönjük Ashley!
 
Írta: Krokker Krisztina
 Nyomtat   
   Június Minimize  

Megújult a” Faluért” Alapítvány

Nagypáliban a Faluért Alapítványnak már eddig is nagy szerepe volt a település életében. Tevékenysége során segítette az ősi népszokások ápolását, közreműködött a lakosságot érintő programok szervezésében, illetve aktívan részt vállalt a közösségi feladatok végrehajtásában. Az eddigi hasznos tevékenységét folytatná, sőt kibővítené más területekre is az alapítvány új kuratóriumának tagjai. A szervezet régi, nagyobb létszámú tagjait felváltotta egy kisebb, rugalmasabb szerveződés.  Természetesen, az eddigi tagok tapasztalatai és tudása nagy segítség lenne az alapítvány további sikeres munkájához, ezért közreműködésüket szívesen fogadják az új tagok: Havasiné Beke Zsuzsanna, mint elnök, Molnár Katalin, elnökhelyettes és Köcse Melinda, mint a kuratórium titkára. Ők alkotnak egy lelkes, új ötletekkel teli csapatot.

A megújult alapítvány nemcsak meglévő tevékenységét szeretné folytatni, de kibővítené számos új elemmel.  A hagyományőrzés mellett a környezettudatosság minél szélesebb körben való elterjesztése, és az egészséges életmódhoz köthető programok is szerepelnek az elképzeléseink között, amelyben számítunk a lakosság aktív részvételére. A tagokról, illetve az alapítványról bővebben a www.nagypali.eu honlapon tájékozódhatnak, melyet mindenkinek a figyelmébe ajánljunk, hiszen itt lehet majd megtekinteni az aktuális eseményeket és programokat, melyet az Faluért Alapítvány szervez”- mondta Havasiné Zsuzsanna a kuratórium elnöke.

A lányok a jövőre vonatkozó konkrét terveiket még nem árulták el, de izgatottan várjuk, hogy milyen új dolgokat tartogatnak számunkra.

 

 

Gyermeknap Nagypáliban

 

2009. jún.14-én  gyermeknapi rendezvényre  hívta a Nagypáli Önkormányzat Képviselő-testülete a gyerekeket és szüleiket.

A programok 14.00 órától kezdődtek, mire elsőként a „ Zabszalma együttes „ elkezdte énekes-zenés műsorát, zsúfolásig megtelt, a faluház nagyterme,  kisebb - nagyobb gyerekekkel és szüleikkel.

Az együttes színvonalas műsorukkal nagy sikert arattak, majd a program folytatódott, aszfalt- rajzversennyel, ami főleg a kisebb gyerekeket kötötte le, a jutalom csoki volt.

A gyerekek egy része kíváncsian állta körbe a pónilovat, nézegették, simogatták,  a bátrabbak felülhettek a hátára, lovagolhattak.

Kedvelt tevékenység volt az arcfestés, a kislányok inkább pillangót, virágot cicát szerettek volna az arcukra, a fiúk pedig vagányabb, ijesztő mintákat.

A vállalkozó kedvű anyukák és apukák is bekapcsolódtak, megpróbálkoztak az arcfestéssel, sőt még polgármesterünk Köcse Tibor is, aki   főleg a fiúk arcát festegette.

A henna festés is szintén nagy sikert aratott, hisz estére minden gyermeknek  2-3 henna minta, díszítette a kezét, lábát, vállát.

A versenyjátékok során, sok édesség, csoki került kiosztásra.

A legmulatságosabb versenyszám, évről - évre még mindig , a joghurt evőverseny, egymás kellett etetni a pároknak.

Felnőtt kategóriát is kellett indítani a különböző versenyszámokban, hisz az aktív anyukák és apukák is szerettek volna játszani, versenyezni.

A szervezett tevékenységek mellett szabad játékra is volt lehetőség. pl. tollaslabda, asztalitenisz, foci stb.

Eközben a terített asztalon szendvicset és különféle üdítőt találhatott aki megéhezett illetve megszomjazott.

A délután nagyon jó hangulatban, vidáman telt el, mindenki megtalálhatta magának a kedvére  való szórakozást.

Végezetül pedig sor került a májusfa kiszedésére, amit persze előtte a gyerekek körül táncoltak.

 

 

Példa értékű együttműködés Nagypáliban

 

-          Immár több alkalommal kezdeményeztünk társadalmi munkát a falu érdekében. Ezúttal június 20-ára ( szombatra ) szerveztük a munkát – nyilatkozta Köcse Tibor polgármester.

Évek óta jó kapcsolatot ápolunk a Közútkezelő KHT Zala megyei képviseletével, így apránként közös erővel sikerült megoldanunk a közúti közlekedés biztonságosabbá tételét úthálózatunk állagmegóvó karbantartásával. Így az előző években mintegy 1,5 km hosszan a majdnem kerékpárúttá fogyatkozott aszfalt burkolat szélesítését - spórolós technológiával ugyan, de átmenetileg mégis csak megoldást jelentő műszaki megoldással.

 

Az idei évben önkormányzatunk nagyobb bevállalással kívánta folytatni a munkákat és a legkritikusabb helyen szélesíteni a falun átvezető utat. Megvásároltuk az ehhez szükséges mart aszfaltot, két vállalkozóval karöltve ( Keskeny László helyi vállalkozó és ÁPR Bau KFT Boncodfölde ) a gépi eszközöket biztosítottuk, a kézzel elvégezhető munkálatokat pedig társadalmi munkában  27 fő segítségével szombat délutánig végeztük el. Így 300 m hosszúságban a balesetveszélyes szakaszon sikerült mintegy 1,5 m-es szélesítést végeznünk az úton, ezzel csökkentve az esetlegesen bekövetkezhető balesetek lehetőségét.

 

A nem éppen kedvező időjárás ellenére a segítők már reggel 7,00 órakor gyülekeztek a Közösségi ház előtt, majd megérkeztek a munkagépek és a lelkes kis csapat igyekezetének köszönhetően az egyéb esetben több napos munkát kora délutánra, ugyan kicsit esőtől áztatottan, de helytállva bedolgoztuk 60 m3 mart aszfaltot és átmozgattunk padkarendezésre 30 m3  mészkő zúzalék anyagot.

Természetesen a jól elvégzett munka eredményeként nem feledkezett meg az önkormányzat a falu közösségfejlesztésének egyéb lehetőségéről sem, így az Innovációs Központ teraszára elkészített  ebédre és kötetlen beszélgetésre hívtuk a résztvevőket.

Két vadásztársaságunk által felajánlott vadhús alapanyagból Farkas Ferenc alkalmi szakácsunk készített vörösboros, vargányás vadpörköltet.

Természetesen a helyi termelésű fehér és vörös borok is fogytak, így a gyakorlatban is működött az a mondás, hogy „ ebben a borban benn az igazság és a nóta:”

 

A munka és a barátkozás a kora esti órákban fejeződött be.

- Polgármesterként a magam részéről mindenkinek megköszönöm a segítségét és reméljük, hogy a későbbiekben is tudunk szervezni ilyen hasznos és hangulatos programot – nyilatkozta Köcse Tibor polgármester.

 Nyomtat   
   Május Minimize  

Édesanyák és nagymamák köszöntése Nagypáliban

Hagyományos rendezvényeink közé tartozik az „ Anyák napi „ ünnepség is, erre ebben az évben máj. 10-én 16.00 órától került sor a Közösségi Ház nagytermében.Ezt megelőző hétvégén, játszóház keretében, a gyermekek ajándékot készítettek édesanyjuknak és nagymamájuknak, ezúttal több színű krepp papírból hajtogattunk virágokat, melyeknek, papírral bevont hurkapálcika volt a szára. A gyerekek nagyon lelkesen dolgoztak hisz azoknak szánták a meglepetést akiket a legjobban szeretnek.

Az „ Anyák napi „ ünnepség elején Köcse Tibor polgármester úr pár mondatban köszöntötte a kedves édesanyákat és nagymamákat, majd a Nagypáli „ alkalmi színjátszó kör” tagjainak előadása következett, : hallhattunk verseket, mesét, hangszerrel kísért dalokat. A megható szép műsor végén,
néhány vendég szemében az örömkönnyek csillogtak.
Befejezésképp a gyerekek átnyújtották szeretteiknek a maguk készített ajándékot, és a virágot, majd a képviselő testület tagjai is, egy- egy szál szegfűvel köszöntötték az édesanyákat és a nagymamákat.

 

 

 

Nagypáliak a túraversenyen

Hagyományos Kistérségi Természetjáró túraversenyen, amely ezúttal Kemendolláron volt, nem hiányozhattak a Nagypáliak sem.
Nem volt nehéz összeszedi a csapatunkat, hisz aki egy ilyen túrán már részt vett, legközelebb sem akar kimaradni. Eleinte elég volt 2-3 autó ahhoz, hogy útnak induljunk, mára már buszt kell bérelnünk, hisz egyre többen szeretnének eljönni, egyre több az érdeklődő, az idén 31-en indultunk el.
A megnyitóra minden csapat felsorakozott, majd kihúzta magának, hogy hányadikként indul a versenyen.
A 8- 18 éves korú gyermekekből és felnőttekből álló kis társaságunk, egy-két tagja a „ tűz” körül maradt, hogy elkészítsék a „ bográcsos ebédet „ , mi pedig útnak indultunk, elsőként a helyi néprajzi múzeumba ahol gyermekek és felnőttek számára egyaránt sok érdekes, régen használt tárgyakat és szerszámokat láthattunk. Lelkes kis csapatunk, minden állomásra énekszóval érkezett, amit mindenhol plusz ponttal értékeltek. Az állomásokon különböző tesztlapokat töltöttünk ki, vagy épp valamilyen ügyességi feladat volt, amelyeket a gyerekek nagy élvezettel oldottak meg. Közben kisebb- nagyobb dombokat „ másztunk „ meg / szó szerint/ ,hogy az egyik megállóhelyről eljussunk a másikig. Az útvonal egyik legszebb pontja talán a kápolna környéke volt, ahonnan csodálatos panoráma tárult elénk, itt ennivalóval és innivalóval vártak bennünket, hát bizony ez a figyelmesség nagyon jól esett. Említésre méltó a Kemendi vár romjainak helye, ahol egy kis történetet hallottunk a várról, innen is szintén gyönyörű a kilátás. Kellemesen elfáradva érkeztünk meg az utolsó állomásra, majd leadtuk a papírjainkat a zsűrinek.Ez idő alatt elkészült a finom ízletes ebédünk, amit jó étvággyal elfogyasztottunk.Szerencsére az „ égiek „ is kegyesek voltak hozzánk, a végén, mikor már az oklevelek és a díjak átadására került sor akkor kezdett el szemerkélni az eső, így aztán siettünk összepakolni. Egy nagyon jól sikerült nap után, élményekben gazdagon térhettünk haza, reméljük, hogy jövőre még többen leszünk. Köszönjük a Kemendollári szervezőknek , rendezőknek, ezt a vidám kellemes napot.

                                                                                                                                   Rengeteg tapasztalattal gazdagabban

                 Nagypáli franciaországi bemutatkozása

 

         Tíz ország részvételével - nemzetközi európai uniós pályázat keretében - Runerer programtalálkozót rendeztek Dél-Franciaországban. Magyarországot Nagypáli és Perkupa képviseli a Runerer programban, ami az intelligens energiájú európai települések együttműködését jelenti.

         - Nagy megtiszteltetés számunkra a fejlett országok mezőnyében képviselni Magyarországot. Ez csak azoknak adatik meg, ahol már történtek is, vagy folyamatban vannak intelligens energiájú beruházások - mondta Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere, majd így folytatta:

         - Franciaország harmadik legnagyobb városába, Lyonba repülővel érkeztünk. Utolsó négyzetméterig megművelt szántóterületek, amelyeket aszfaltozott utak hálóznak be. A városhoz közeledve megjelentek a felülről is rendezettnek tűnő több hektár nagyságú épületek, gyárak, logisztikai központok, raktárak, szolgáltató egységek sorakoznak egymás mellett katonás rendben, fákkal és bokrokkal díszített ipari utcák udvarok láthatók.

         A reptéren már vártak bennünk a helyi szervezők, miután a többi külföldi csoport is csatlakozott hozzánk, busszal indultunk a találkozó helyszínére, aint Etienne de Lugradesbe. Kicsiny falu a hegyek között mintegy 115-en lakják nyáron, télen ennél kevesebben. Kőépületek, szűk utcák, kolostor, templom, kicsiny bolt, tűzoltóság, telkek alatt kanyargó hegyi folyó, falu fölé nyúló hegytetők. A falu legnagyobb épülete egy volt kolostor, amely átkerült az önkormányzat tulajdonába és egy többfunkciós közösségi tér lett belőle.

         Poggyászainkat lerakva rögvest kezdődött is a háromnapos rendezvény. A köszöntőket követően - amelyeket a térség parlamenti képviselője, a polgármester, a térségfejlesztési képviselő mondott - bemutatkozott a helyi programvezető is. Majd a résztvevő országok rövid bemutatása következett.

         A szakmai program a következő napon megosztva folytatódott, a kisebb menedzseri csoport a programmal kapcsolatos műhelymunkát végezte, mi, a küldöttségek többi tagja, előadásokon, szakmai megbeszéléseken, térségi bemutató programokon vett részt. Többek között ellátogatunk egy hegyek között lévő völgyben épült falucskába is. A látvány lenyűgöző volt, a kanyargós hegyi szerpentin lakatlan tájakon vezetett, aztán a hegyek közötti kanyon a történelmi falucskába vezetett.  A hely egészségturisztikai szempontból jelentős azon túl, hogy már a rómaiak idején is létezett. Fejlesztési lehetőségét ennek a kis oázisnak az a termálvíz jelenti, ami itt tör elő a föld gyomrából és olyan ásványi anyagokkal dúsult, amelyek főleg a mozgásszervi betegségek gyógyítására teszik alkalmassá. El is indult egy olyan fejlesztés, ami egy római fürdő komplexum megépítését jelenti. Jelenleg két szárny már működőképes állapotban van, a kiállított maketten pedig látható az a gyönyörű épületegyüttes, ami a térség legnagyobb építészeti és turisztikai értéke lesz. A festői szépségű falucska mintegy 35 lakosának a fejlesztés óriási jövőt jelenthet.

         A nemzetközi program a következő két évben több országban folytatódik, a résztvevők hasznos tapasztalatokat szerezhetnek. Nagypáli számára jelentős eredmény, hogy a településünkön korábban indított megújuló energiás elképzelései, fejlesztései, programjai, nemzetközileg is ismertté teszik a falut. A franciaországi sikeres előadásunknak köszönhetően  közös együttműködés alakulhat ki egy görög kisvárossal, továbbá egy negyven fős csoport  Franciaországból is bejelentkezett nagypáli látogatásra. Mindezeken kívül számos tapasztalatot szerezhettünk a programszervezésről, a helyi termékek előtérbe helyezéséről, jövedelmezőségéről, az ottani emberek, vezetők vendégszeretetéről, barátságáról.

 Nyomtat   
   Április Minimize  
 

HÚSVÉT VÁRÁS NAGYPÁLIBAN

 

Hagyományos programjaink között megtalálható a „ húsvéti játszóház „  és a  „ húsvét hétfői locsolás „ is. Húsvét előtti szombaton, 4- 12 éves korú gyermekek számára szervezett játszóházban, otthonról hozott előre kifujt tojásokat díszítettünk, szalvéta technikával, mindenki a saját ötlete és elképzelése szerint. A legkisebbek felnőttek segítségével készítették el kis nyuszit, csirkét, dekorgumiból, nagyon kitartóak voltak, az ügyesebbek több figurát is készítettek, amiket hazavittek, hogy otthonukat hangulatosabbá tegyék az ünnepre.

Magyar népszokásaink egyike a    húsvéti locsolás „ , ennek a népszokásnak felelevenítése évről évre a Nagypáli Tinik és az Alkalmi Színjátszókör tagjai közreműködésével történik.

Ebben az évben sem volt másképp, húsvét hétfőn reggel lányok visítozásától volt hangos a faluház környéke. A lányok népies ruhába öltözve, várták a fiukat akik meg is érkeztek a megbeszélt időre. A hagyományos „ zöld erdőben jártam „  kezdetű locsolóversek mellett elhangzottak modernebb változatok is.

Majd előkerültek a vízzel tele vödrök, szódásszifonok, parfümök, és a lányok hiába menekültek visítva, a fiuk ügyesek voltak, sikerült mindegyiket jól meglocsolni.
Mikor már mindenki elég vizes volt a lányok a  „ játszóházban „   készítet tojással illetve csoki tojással jutalmazták meg a locsolóikat.

A fiuk ígéretet tettek a lányoknak, hogy jövőre sem ússzák meg szárazon......

 

 

Japán fűz energia ültetvény  és mintakert telepítése Nagypáliban

 

 

Megújuló energiás fejlesztési programunk újabb lépcsőfokához érkezett, hisz a térségben elsőként Nagypáli Önkormányzata hozza létre azt a mintakertet, amelyben az energia növények közül a japán fűz termesztésének technológiáját ismerhetik majd meg az érdeklődők.

Az FVM által kiírt pályázaton sikerrel szerepeltünk, szakmai segítségünkre volt Dr. Kósa Ferenc professzor, aki a növény magyarországi szakmai mentora. Így a telepítési költségek 50 %-át pályázat forrásából fedezzük. Szerződést kötöttünk a KREÁTOR 2005 KFT-vel a szaporító anyag biztosítására vonatkozóan, ez egy olyan különleges fűz fajta, amely gyors növekedésének köszönhetően többszörös mennyiséget képes teremni a hagyományos fűzekhez képest, évente lehet betakarítani és rendkívüli időjárás álló képességekkel bír.

A hasznosítása során közvetlen tüzelésre és pellet előállításra is alkalmas.

A bemutatóhely egyben az önkormányzatnak gazdasági megfontolásból is jelentős, hisz hektáronként mintegy 2-300 ezer Ft eredményt hozhat.

Nem titkolt szándékunk, hogy a termőterületeket tovább szeretnénk bővíteni és a nem gazdaságosan művelt területeket hatékonyabbá tenni. Az  ültetés fázisában 28 ezer db dugvány került a területre. Jó példaként említendő, hogy már az első munkafázisnál is szempont volt a helybeli munkaerő foglalkoztatása.

 

 

 

 

 

Válságkezelő konferencia a Nagypáli Ökocentrumban

 
Kisebb forgalmi dugó alakult ki nagycsütörtökön a Nagypáli Innovációs Ökocentrum parkolójában. Nagyszabású összejövetelre gyülekeztek az érdeklődők, amely „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című elnevezést kapta.

Az konferenciát 2009. 04.09 -én este 5 órakor nyitotta meg Fukszberger Imre a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület elnöke, majd ezt követte Köcse Tibor polgármester köszöntője.

 

Milyen előadásokat hallhattunk a rendezvényen?

 

Az előadások számos hasznos információt nyújtottak az arra érdeklődök számára: elsőként a munka világáról, a munkahelyek megőrzéséről tartott tájékoztatót Rubi János a Nyugat Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ kirendeltség vezetője.
 

Ezt követte Boros Imre a Zala Megyei ZMPPE frakció vezetőjének előadása a gazdaságfejlesztési programok hatékony lebonyolításáról.

 

Továbbá nem kis érdeklődés fogadta Köcse Tibor a megújuló energia és agrárenergetikai fejlesztési lehetőségeiről szóló beszédét, valamint Horváth Mária az OTP Bank önkormányzati vezetőjének előadását.

 

Végül Rózsás Miklós számolt be a Göcsej- Hegyhát Helyi Akcióscsoport UMVP III. tengelyének első lezárult pályázati időszakáról.

A konferenciát Fücsök Nikoletta a Pannon Interregionális Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője zárta, aki ismertette a hallgatósággal az érvényben lévő pályázati lehetőségeket.

 

Mennyire volt nagy az érdeklődés a konferencia iránt?

 

Szép számmal jelentek meg érdeklődők, közel 60 embert vonzott a téma, ami érthető, hiszen napjainkban sok ember számára nagy kérdés a válság leküzdésének módja, lehetősége.

 

Milyen hangulatban zajlott le az összejövetel?

 

A konferenciát követően vacsorával és kötetlen beszélgetéssel zártuk a rendezvényt, jó hangulat alakult ki a résztvevők között.
„Remélem mindenki tudott hasznos információkat szerezni és válaszokat találni az általuk megfogalmazott kérdésekre, hiszen ez volt a rendezvény fő célja”- mondta Rózsás Miklós a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület munkaszervezet vezetője.
 Nyomtat   
   Nagypáli március Minimize  

 

 

 Márc. 15-i megemlékezés Nagypáliban

 

Nagypáli Képviselőtestületének szervezésével, 1848. márc. 15-i forradalom tiszteletére ünnepséget tartott a Faluház nagytermében.

Az ünnepség résztvevőit Köcse Tibor polgármester köszöntötte, ünnepi beszédében nemcsak a forradalmi eseményekről, de az előzményekről és a következményekről is említést tett.

A helyi ifjúság közreműködésével,  „ Mi történt 1848. márc. 15-én ? „  cimmel ünnepi műsort láthattunk, amivel megpróbálták élethűen bemutatni, hogy pontosan mi is történt azon a nevezetes történelmi napon, többek közt elhangzott Jókai és Bulyovszky által szerkesztett proklamációból a „12 pont”,  Petőfi márc 13-án megírt verse, a  „ Nemzeti dal „ is. A történelmi megemlékezés a „ Szózat „ eléneklésével fejeződött be

 

 

 

  

Segélycsomagok osztása Nagypáli és Kispáli községekben

 

Nagypáli és Kispáli községekben a 2009. január 27. napjától január 29. napig tartó villamosenergia-ellátási zavar következtésben keletkezett károk enyhítésére a Máltai Szeretetszolgálat 2009. február 4-én e-mailben kereste meg a Körjegyzőséget és kérte, hogy az érintett polgármesterek nyilatkozatát bekérje. A nyilatkozatban a polgármestereknek arról kellett dönteniük, hogy elfogadják-e az E.ON Hungária Zrt által felajánlott 10 000 Ft összegű élelmiszercsomagot a lakosság részére. Nagypáli és Kispáli községek polgármesterei a felajánlást elfogadták, így a nyilatkozat postafordultával megküldésre került a Máltai Szeretetszolgálat részére. A Szeretetszolgálat telefonon értesítette a Körjegyzőséget, hogy a csomagok rendelkezésre állnak, március 4-én sor kerülhet azok kiosztására, amennyiben a technikai feltételek is adottak az élelmiszerek tárolására, csomagolására, valamint kérte a Hivatal részéről az adományok szétosztásának koordinálását. Az egyeztetést követően került sor kamionnal az adományok kiszállítására a Kispáli Művelődési házba, ahol a lerakódáshoz targoncával segítséget nyújtott részünkre Németh Tamás helyi vállalkozó. Ezt követően került sor a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei által az élelmiszer csomagok összeállítására, valamint gépkocsival a lakosság részére történő kiszállításra. A gépkocsit Kispáli községben a Szeretetszolgálat biztosítatta, Nagypáli községben Köcse Tibor polgármester is felajánlotta kisteher gépkocsiját ehhez, így a két községet érintően az adományok még aznap 15,00 óráig minden házhoz eljutottak.

  

 

 

 

Víziközmű műszaki szemle Nagypáliban
 
 
Víziközmű műszaki szemlét tartott 2009. március 20-án Köcse Tibor Nagypáli polgármestere. A bejárás során megállapították, hogy a terveknek megfelelően épül, a rövidesen elszámolás következik. A beruházás következtében 100 m3-es tárolókapacitás bővülést érnek el a település víziközmű rendszerében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ausztriai partner keresés

  

2009. március 19-én Nagypáli polgármestere és Jegyzője a Fejlesztési Kft ügyvezetőjével Ausztriába utazott, hogy a Határon Átnyúló Együttműködés Ausztria-Magyarország 2007-2013 Program során megvalósítandó Turisztikai Termékkapcsolódások Koordinációs Központja pályázathoz projekt partnert keressen. Purker Walter Pornóapáti polgármestere kalauzolta el a Nagypáli delegációt az ausztriai Németlövőre, ahol a polgármesteri hivatalban a Franz Wachter polgármester, az alpolgármester és a jegyző fogadta Köcse Tibort és kísérőit. A megbeszélés során ismertették a pályázati elképzelést, mely a két település együttműködésével jönne létre. A projekt megkezdésének kiváltó oka Nagypáli település központjában turisztikai termékeket összekapcsoló, menedzsment feladatokat ellátó bázis létrehozása. Legfőbb célja a határon átnyúló turisztikai szervezetek együttműködésével idegenforgalmi attrakciók, programok szervezése, összehangolása és bemutatása. A megvalósuló eseményekről kiadványok készítése, és kiajánlása különböző turisztikai szervezetek számára. A régióban jelenleg nem található olyan szervezet, amely különböző turisztikai és kulturális rendezvényeket koordinálna.

A megbeszélés alkalmával kiderült, hogy mind a kultúra mind a borturizmus területén sok közös elképzelés és fejlesztési cél fogalmazódott meg a két településnél, s ez kitűnő alapja lehet egy sikeres együttműködésnek. A közös fejlesztés, közös érdeklődés és a további együttműködési lehetőségek elindíthatnak egy testvér települési kapcsolat kialakítását is, mely egy tovább megerősítése lehet a találkozásnak. A partnerségi megállapodás aláírását követően, mely a 2009. március 24-én beadásra kerülő pályázat egyik fontos dokumentuma, a polgármester körbevezette a csoportot a településen, megmutatta jellegzetes borvidékük nevezetességeit és nem kis büszkeségre okod adó magán bor gyűjteményét is. Reményeink szerint egy gyümölcsöző és sikeres együttműködés első lépését tette meg egymás felé a két település és a közös munka meghozza a kívánt eredményt.

 

 

 

 

 

 Svéd hulladék égető erőmű Projekt bemutató Nagypáliban

 

 

2009. március 4-n 16 órai kezdettel ismételten egy nemzetközi érdekeltségű Projekttalálkozó helyszíne volt a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma. A Svédországban működő Sysm cég olyan technológiát fejlesztett ki a hulladékégetés területén, mely a környezetre gyakorolt káros anyag kibocsátást a minimálisra csökkenti. A technológia alapja a szelektív hulladékgyűjtés, melyet az országban nagyon komolyan vesznek, s a lakosság is aktív közreműködője a rendszer fenntartásának. A hulladékégető erőmű 680.000 t hulladék elégetésével 1400 Gwh hő és 250GWH villamos energia előállítására képes, mely Malmő lakosságának 60% ellátja. A magasfokú technológiai háttér és a folyamatos ellenőrzés eredménye, hogy a svédországi erőműtől 200 m-re szabadidő központ, 2 km-re városi villák helyezkednek el. Ezzel a technológiával kereste meg a cég Nagypálit, hogy érdeklődés esetén hajlandóak a technológiát itt Magyarországon is bevezetni, mely nemcsak környezeti szempontból, de gazdasági

 

 Nyomtat   
   Februári események Minimize  

 

 

                                                                     FARSANGI BULI GYERMEKEKNEK NAGYPÁLIBAN

 

A Nagypáli Önkormányzat szervezésével február 21-én szombaton került sor az immár hagyományosnak mondható „ gyerekfarsangra”.

Az előző évekhez hasonlóan most is sok gyermek jött el szüleikkel, nagyszüleikkel a faluházba, amit előző este szépen feldíszítettünk.
A műsor, a „ Nagypáli Tinik” egy táncával kezdődött, de láthattunk tőlük egy mókás produkciót:
Hókuszpók és a macskájának küzdelmét az egerekkel.
Majd következett a jelmezes felvonulás, végül pedig egy újabb tánc, a tviszt. Nagyon sok gyönyörű, ötletes jelmezt láthattunk a mai délutánon pl.: bika, madárijesztő, zebra, múmia stb.
A zsűri számára nehéz feladatot jelentett kiválasztani a legjobbakat, szomorúságra azonban nem lehetett oka senkinek, hisz azok a gyerekek is kaptak csokit akik nem értek el helyezést. A vidám mulatság tánccal folytatódott, a nagyobb lányok igyekeztek táncba hívni a kisebbeket a bátortalanabbakat, a fiúkat. Közben aki megéhezett, a terített asztalon találhatott szendvicseket, süteményeket, üdítőt.
A kellemes hangulatú buli estig folytatódott.

 

 
 Nyomtat   
   December - Január Nagypáliban... Minimize  

 

Kihelyezett taggyűlést tartott

 

  

 Minden év januárjában tartja éves taggyűlését a 2001-ben megalakult Nagypáli Polgárőr Egyesület. Idén - a korábbiaktól eltérően - nem a falu közösségi házában, hanem egy meglepetés-kirándulással egybekötve tartotta kapcsolatépítő tréningéjét az egyesület.

A kirándulás előtt Köcse Tibor polgármester, mint az egyesület alapítójának képviselője, tárgyalt az egyesület elnökével, Farkas Zoltánnal és az egyesület titkárával, Simon Józseffel a működéssel kapcsolatos szakmai kérdésekről, finanszírozásról és új tagok felvételéről.
 
A kirándulásra január 24-én került sor, amelynek során felkeresték Zala megye egyik legszínvonalasabb borászatát, a Csáfordi hegyen, a Zalaszentgrót közelében lévő Veress pincészetet. A mintaértékű családi vállalkozás vezetője, Veress János gazda tájékoztatót tartott a borászattal kapcsolatos kérdésekről és fejlődési lehetőségekről, majd a szintén borász ifj. Veress János beszélt az általuk művelt mintegy 16 ha nagyságú birtokról és a termésből előállított boraikról.
 

 

Az erdélyi évváltás ünnepe
 

Életre szóló élményben volt részem, mert a 2009-es évet testvértelepülésünkön, a Maros megyei Szászcsáváson köszönthettem. Ezúton szeretném megosztani élményeimet és tapasztalataimat az olvasókkal.

 

A történethez tudni kell, hogy több éves baráti kapcsolatot ápol Nagypáli az „erdélyországi” faluval. Eddig több alkalommal látogattuk meg egymást kisebb-nagyobb csoportokkal. Kétszer közvetlen brüsszeli pályázati támogatást is sikerült igénybe vennünk a költségek fedezésére. A jelenlegi ünnepi utazást polgármesterként tettem meg, ami egyben szerény ajándékok átadásával párosult, amiket nagy örömmel és meghatottsággal fogadtak. Ezúttal elmaradt az ártándi határátlépésnél az évekkel ezelőtt szokásos több órás várakozás, hiszen már Románia is uniós ország, így szabadon járhatunk-kelhetünk át az országok határain. A gyors fejlődésnek csakhamar tanúja lehettem, hiszen az utak mellett folyamatos építkezések láthatók. Sokat javult a tranzitút minősége, de látványban is változott a települések ünnepi képe. Eltűntek a giccses színes égők karácsonyi fényei, helyettük nyugat-európai városi díszfényeket láthattam. Számomra legszebbnek Ludus tűnt, ahol a településen lévő parkokban mintegy 40 db 25-30 m-es fenyő csúcsától a földig ezüst, arany, fehér és halványkék színekbe öltözött a mintegy 1 millió aprócska égő fényétől.

 

Az újszerűség mellett azonban az sem kerülte el a figyelmem vezetés közben, hogy az este beköszöntével a Király-hágó falvain keresztül haladva az embereket népviseletbe öltözve láttam az utcákon. A testvérfalu bevezető útjára kanyarodva messziről látható volt egy ősi csávási szokás, a tüzes kerék gurítása a falut körbevevő hegyek egyik csúcsáról. Mint később kiderült, ez az év átmeneti szokása a faluban élő legidősebb ember gyermekkorában is így zajlott. A fiatalok karácsony és szilveszter között a falujuk határában lévő legmagasabb hely tetejére összehordanak egy teherautónyi tűzifát, amely a tábortűzhöz szükséges. Nemcsak a látvány miatt van erre szükség, erről magam is meggyőződhettem. Az üdvözlést követően terepjáróba ültünk át és felmentünk a fiatalokhoz a hegytetőre. 15 fok mínusz volt és a szél is mozgatta a levegőt. A tűz melege mintegy 30-40 fiatalnak segített átvészelni a hideget. A hegy tetejéről csodálatos volt a falu fényeiben gyönyörködni. A népszokás része, hogy minden órában a soron következő fiatal elengedheti az általa készített szekérkerékbe fonott szalmahengert. Az égő tüzes kerék nagy lendülettel gurul le a hegy oldalán. Nagy élményt jelent a falu lakói számára, akik az utcákról kísérik figyelemmel a lángoló kerék gurulását a hegyoldalon lefelé az égő fáklyákkal irányt jelző gyerekek között. Hát ez igen - nyugtázom magamban. Itt nincs szükség petárdákra, drága fény- és tűzijátékokra, csak tovább kell vinni a hagyományokat és mégis megmarad az élmény a településen élő emberek közösségében. Tisztelendő az a helyi szokás is, hogy a falu idősebb férfiai a tiszteletes vezetésével minden tizedik ház előtt megállva énekkel búcsúztatják és köszöntik az évváltást. Természetesen szilveszteri mulatozással folytatódik a program. A Duna Televízióban elhangzó Himnuszt együtt éneklik, miközben néhányuknak könny csordul ki a szeméből, emlékeznek arra az időre, amikor a „szekusok” ezért elhurcolták és megverték őket. 

 

A közösségi épületben a fiatalok kulturáltan szórakoznak a saját maguk által vitt és készített ételek és italok mértékkel történő fogyasztásával és csak magyar könnyűzenén és mulatóson érzik jól magukat. Az új év reggelén a falu harangja istentiszteletre szólítja az embereket. Hamar megtelnek az utcák hívekkel, akik útközben kívánnak boldog új évet egymásnak. Az újévi ebédet követően megjelennek a szászcsávási zenélő cigányok, akik muzsikájukkal beköszöntenek a családokhoz.

Hazafelé volt időm azon gondolkodni, hogy mennyivel másként is lehet az ünnepeket átélni. Szerényebb lehetőségek ellenére is tudnak boldogok lenni. Mi keservesen megkeresett pénzünkkel a bevásárló központokat ostromoljuk, gazdagítva a multikat, addig az erdélyi magyarok a közösség erejével és szeretettel maguk készítik el az ünnepekhez szükséges kellékeket. Érdemes ezen elgondolkodni…

Köcse Tibor
Nagypáli polgármestere
 

 

Szépkorúak találkozója

 

 Nagypáli Képviselő-testülete december 21-én külön meghívta a falu időskorú lakóit. A gyerekek által előadott karácsonyi műsor után került sor az időskorúak megvendégelésére. A képviselő-testület tagjai pillanatok alatt átrendezték a termet. Az asztalra virsli, pogácsa, különféle üdítő, sör-bor, finom sütemény került, amit az önkormányzat dolgozói, a FALUÉRT Alapítvány és a Vöröskereszt nőtagjai sütöttek.

 

A meglepetésvendég Kánya László és cigányzenekara volt, akik elérték céljukat, mert sikerült vidám, jó hangulatot teremteni, többen még táncra is perdültek. Régi szép magyar nóták kerültek elő az emlékezetből, a múltból, mindenkinek volt lehetősége arra, hogy elénekeljék, „elhúzzák” kedvenc nótáját. Erre az alkalomra megalakult a „Nagypáli férfi kórus” a tagok gyönyörű, tiszta énekhangja betöltötte az egész faluházat, a mulatozás késő estig tartott. Közben kiosztásra kerültek az előre elkészített ajándékcsomagok.                                                                                                   

                                                                                                                                                                                                                                      Nagypáli időskorú lakói egy újabb szép, kellemes élménnyel térhettek haza otthonukba. E rendezvény szervezésében és lebonyolításában segítettek: önkormányzat képviselő-testülete, önkormányzat dolgozói, FALUÉRT Alapítvány, Vöröskereszt, Polgárőrség és a helyi vállalkozók.

 

 

 

 

 

 „Mindenki karácsonya” Nagypáliban

 
Zsúfolásig megtelt Nagypáliban a faluház nagyterme december 21-én, mivel az önkormányzat képviselő-testülete ekkor tartotta hagyományos rendezvényét, a „Mindenki karácsonyát”.
 
Köcse Tibor polgármester üdvözölte a vendégeket, s külön tisztelettel köszöntötte a 2008-ban nyugdíjba vonuló Vass Margitot, Nagypáli védőnőjét.
 
A polgármester említést tett az ismert és kevésbé ismert népszokásokról, kiemelte a szeretet és a család fontosságát. Műsorral Nagypáli alkalmi színjátszó csoportja készült, tagjai 4-16 éves korú gyermekek. A legkisebb versekkel, köszöntőkkel léptek fel, a nagyobbak egy karácsonyi mesét adtak elő. A legnagyobbak angyalok mesélésére épülő betlehemes színdarabbal szórakoztatták a közönséget, tették szebbé a karácsonyváró délutánt.
 
 

 

 
 Nyomtat   
   Korábbi megjelenés Minimize  

Végleges helyére költözött a Fejlesztési Kft.

 

      Fücsök Nikolettával, a Pannon Interregionális Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetőjével már az Innovációs Ökocentrumban beszélgettünk.

      - Sikerült a végleges helyen berendezkednie a kft.-nek?

         - A fejlesztési kft. november utolsó hetében költözött Nagypáliban az Innovációs Centrum emeletén található irodájába, így már székhelyén tudja fogadni a pályázókat elképzeléseik megvalósítása érdekében.

         - Milyen pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre ebben az időszakban?

         - Most zajlik az Új Magyarország Vidékfejlesztés Program III. tengelyes pályázatainak beadása, ahol a térségben élő önkormányzatok, civil szervezetek, egyházközségek, vállalkozások és magánszemélyek vehetnek részt a falumegújítási, vidéki örökség megőrzési, mikrovállalkozások fejlesztésének és turisztikai szolgáltatások fejlesztésének megvalósítására kiírt programon. Ennek segítségével faluközpont fejlesztés, parkosítás, játszóterek építése, piacfejlesztés, kialakítás, helyi védelem alatt álló épületek külső, belső és védelem alatt nem álló épületek külső felújítására, templom felújításra, ismertető táblák állítására, falusi szálláshelyek kialakítására, mikrovállalkozások eszközbeszerzésére és infrastruktúrális beruházásaira lehet pályázni. A térségből - mely kiterjed a szentgotthárdi térségtől Zalalövőig - számos megkeresésünk van, jelenleg  16 pályázat elkészítésén dolgozunk. Decembertől Horváth Anita személyében új kolléganő érkezett, aki pályakezdő közgazdászként csatlakozott hozzám.  A pályázatkészítés korántsem egyszerű, de nagyon érdekes és változatos feladat, melyet Anita nagy odaadással és lelkesedéssel kezdett meg, nagy segítség a koncepciók kidolgozásában. A pályázók nincsenek könnyű helyzetben, a dokumentumok összeállítása nehéz feladat a szigorú feltételrendszer miatt, ebben kívánunk segíteni mindenki számára, hogy az elképzelt fejlesztéseiket meg tudják valósítani. Az érdeklődőket tanácsadással, pályázat előkészítéssel és pályázatírással segítjük, együttműködve és folyamatosan kapcsolatot tartva a helyi Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület munkatársaival.

         - Milyen eredmények vannak az elmúlt időszakból?

         - Örömmel mondhatom, hogy számos pályázat sikerében osztozhattunk a pályázó önkormányzatokkal. Hat községben sikerült falugondnoki, három esetben iskola informatikai fejlesztési, két esetben borvidék marketing fejlesztési pályázatot nyernünk. Körjegyzőség felújítás, túraútvonal kialakítás és útburkolat felújítás is támogatást nyert általunk. A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében sikerült Pakod, Pókaszepetk községekben közösségi közlekedési fejlesztésre eredményes pályázatot benyújtani, mely önmagában közel 45 millió forint támogatást eredményezett. Ennek köszönhetően az ebben az évben elnyert támogatások értéke eléri a 100 millió forintot. Beadott, értékelés alatt álló pályázatok még vannak a közreműködő szervezeteknél megújuló energiaforrásos beruházások, bormarketing, integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására vonatkozólag, melyek esetében is reméljük, hogy hasonló eredményeket mutathatunk fel. Tevékenységünkkel sikerült hozzájárulnunk a térség fejlődéséhez, s reméljük, hogy még sok „álom” megvalósulhat segítségünkkel. Forduljanak hozzánk bizalommal, szakszerű, precíz, barátságos ügyintézéssel állunk rendelkezésre minden kedves régi és új ügyfelünknek.

Add Content...

 

Mikulás-váró Nagypáliban

 

         Zsúfolásig megtelt a közösségi ház nagyterme Nagypáliban december 6-án a lappföldi Mikulás előzetes meghívója miatt gyerekekkel és szüleikkel.

         A Mikulás érkezéséig énekekkel és versekkel mutatkoztak be a falu gyerekei a közönségnek, ám az ablakon egyszer csak kopogtatott a Mikulás és két segítő krampusza.

         A kicsik nagy izgalommal figyelték az ajtót és várták a vendégeket. A jó kívánságokat és intelmeket osztó Mikulás mindezek után örömmel adta át minden kisgyermeknek az ajándékcsomagot.

         Az ajándékosztást követően jókívánságok hangzottak el, sőt a szemfüles Mikulás már előre tudta azt is, hogy jövőre többen lesznek a gyermekek Nagypáliban.

         Az est meglepetése volt, hogy ellátogatott a faluba a Kispáliban szolgálatot végző Mikulás is.

         Az ünnepséget követően a legkisebb korosztályt képviselő gyermekek szüleinek a Zala-menti PPE támogatásával és az önkormányzat szervezésével mintegy 30 ajándékcsomag is kiosztásra került, amelyben LIP bébitápszerek, ételkonzervek, bébivíz és tápszerek voltak.

 

 

Természetvédő diákok rajzai

Nagypáli dicséretes kezdeményezése

 

          Nagypáli Önkormányzata, az Egervári László Általános Iskola fenntartó társulás egyik tagjaként újszerű és példaértékű kezdeményezést határozott el, miszerint Nagypáli Ökofalu természet és környezetvédelmi programjának egyik céljaként - amely a tudatformáláshoz kapcsolódik - hirdetett meg a témával foglalkozó rajzpályázatot. A kezdeményezést mind a pedagógusok, mind a diákok körében nagy érdeklődés övezte, ennek következtében 52 pályamunka került beadásra. A kódszámmal ellátott pályázatokat szakmai zsűri értékelte, melynek vezetője Budaházi Tibor festőművész-tanár, tagjai Pezetta Umberto fotóriporter és Papp Krisztina ikonfestő voltak.

          Az értékelésnél a pontozás szempontjai között kiemelten a kép témája és a kidolgozottsága szerepelt. Június 18-án, az Egervári László Általános Iskola tanévzáró ünnepélyén kerültek átadásra a Nagypáli Önkormányzat által természetvédelem témakörben meghirdetett rajzpályázat helyezettjei részére felajánlott díjak, amelyeket Köcse Tibor Nagypáli polgármestere nyújtott át.

          Az 1. helyezett Borbély Noémi (5. o.) egy videokamera, a 2. helyezett Benkő Kitti (6. o.) egy digitális fényképezőgép, a 3. helyezett Hajas Ramóna (5. o.) pedig egy montain bike kerékpár boldog tulajdonosa lett. Az önkormányzat a beérkezett alkotásokat az augusztusban megrendezésre kerülő Nagypáli Fesztivál rendezvénysorozat keretében állítja ki a „Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma” épületében. A díjazott alkotások az épületben találnak végleges otthont.

          Köcse Tibor polgármester értékelő beszédében helyzetelemzést tartott bolygónk krónikus állapotáról, a globalizáció természetre és környezetre gyakorolt károkozásairól, vázolta a kezdeményezés tudatformáló és gondolatébresztő hatásait. Nyomatékosan kiemelte, hogy a pályázattal a diákok és szülők figyelmét kívánták felhívni Földünk természeti környezetének siralmas állapotára. Veszélyben a levegőnk, kimerülőben a fosszilis energiaforrásaink, nehézfémekkel szennyeződött a talajunk, és fogyóban vannak ivóvíz bázisaink, ezzel szemben nő a népesség, és nőnek a kommunális igények. Jelentős dolognak tartja a diákok érdeklődését és hasonló kezdeményezések jövőbeni megvalósítását is kilátásba helyezte.

 

Borbély Noémi, Benkő Kitti és Hajas Ramóna.

 

 

ANYÁK NAPI ÜNNEPSÉG NAGYPÁLIBAN

Április utolsó vasárnap, délután 15.00 órától, játszóházba hívtuk a Nagypáli gyerekeket. Ezúttal Anyák napjára készültünk, anyukáknak nagymamáknak készítettünk ajándékokat. A gyerekek nagyon lelkesen „dolgoztak” hisz azokat akarták meglepni. kis ajándékukkal akiket a legjobban szeretnek.

Az Anyák napi ünnepségre máj. 4-én 16.00 órakor került sor.

Ez alkalommal 30 gyermek vett részt a műsorban, 3 éves kortól a 19 éves korig. Pár mondatos „bevezető köszöntő„ után következett a gyermekek műsora mely a következő mondattal indult: „Édesanyánk az a személy, akivel először kapcsolatba kerülünk születésünkkor / de már előtte is / ‚ és akivel ez a láthatatlan kötelék meg is marad egész életünkben…”.

Majd tovább folytatódott versekkel, zenével, hangszeres játékkal.

A gyermekek szépmegható műsora könnyeket csalogatott az édesanyák, nagymamák szemébe. A műsor végén adták át a gyerekek édesanyjuknak, nagymamájuknak a játszóházban készített ajándékokat és az Önkormányzat által vásárolt szegfűt.

Végül, a helyi ifjúság 1-2 tagja Segített kiosztani a virágot, éskívánt boldog anyák napját azoknak, akik eljöttek és rész vettek az ünnepségen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Partner találkozó Nagypáliban

  

2008. május 9-én pénteken a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumában délután fél 3 kor kezdődött el az a partnertalálkozó, melyet Nagypáli Község Önkormányzata hirdetett meg a kapcsolatrendszerét alkotó önkormányzatok és vállalkozók részére. A partner találkozó fő célja a kapcsolatok erősítése, közös programok szervezése, pályázatokkal kapcsolatos egyeztetések, megvalósításban szerzett tapasztalatok cseréje, együttműködések megalapozása. A találkozó alkalmával Nagypáliba érkezett Derecske Község önkormányzati képviselő testülete, akiknél korábban Köcse Tibor polgármester, Dr. Boros Imre, Morvai Ferenc az Ökomorv Kft ügyvezetője és Fücsök Nikoletta a Pannon Interregionális Fejlesztési nonprofit Kft ügyvezetője bemutatkozó látogatást tett, és előkészítették a majdani együttműködést, mely pályázatok generálásával valósul meg a két önkormányzat között. Bakó István polgármester bemutatta települését, a következő időszak fejlesztési elképzeléseit valamint reményét fejezte ki, hogy Nagypálival kötött jó kapcsolat eredményeképpen ők is számos fejlesztést tudnak véghezvinni a térségükben. A partnertalálkozón részt vett Peter Spieß a németországi Helmerhausen székhelyű Rhönblick térség polgármestere és a csoportjuk néhány tagja, hogy megtekintsék az innovációs Ökocentrumot. A jó hangulatú beszélgetést egy fogadás zárta az épület rendezvény teraszán. A találkozó elérte célját, hisz új megállapodások köttettek és sok pályázati ötlet cserélt gazdát. Nagypáli továbbra is fontosnak tartja a folyamatos kapcsolattartást partnereivel, hisz együtt lehet fejleszteni a térséget.

 

 

Sikeres Nagypáli Fesztivál

 

Az immár hagyománnyá vált Nagypáli rendezvénysorozat idén Fesztivál elnevezést kapott, mely gazdag kulturális programmal, élő koncertekkel, rockfesztivállal és szakmai konferenciával várta a községbe látogatókat augusztus 22 és 24 között.

A Nagypáli Fesztivál pénteken Köcse Tibor polgármester megnyitó beszédével kezdődött, mely során a tavaly megrendezett falunap óta elért eredményeket ismertette a közönséggel, kiemelte a Nagypáli bekötő út állapotának javítását és az elkészült biomassza erőmű tanulmányt. Ezt követően Dr. Boros Imre volt Phare miniszter köszöntő szavait hallhattuk, aki a Zala Menti Polgármesterek és Polgárok Egyesületének éves ülését is megnyitotta. A szervezet új tagokkal is bővült, akiket most mutattak be a rendezvény alkalmával. Különböző néptánccsoportok, népdalkörök színpadra lépése követte a megnyitót, itt voltak a Rozmaring néptánccsoport tagjai, az Aphrodite és a Bonita Tánccsoportok, de nem hiányozhatott a Lakhegyi Népdalkör és a Pesterzsébeti Művészeti Iskola csoportjai sem. A pénteki rendezvények sorát a karaoke és a Delta együttes bálja zárta, ahol egy meglepetésként fellépett a Piás Nővérkék együttes. A fergeteges hangulatú bál hajnalig tartott a Faluház melletti rendezvénysátorban. Kisorsolásra került az LCD tv is az est folyamán, amit a Nagypáli lakos Németh Istvánné nyert meg.

Szombat délelőtt 9 órai kezdettel került megrendezésre immár 2. alkalommal az Ökoturizmus és ökogazdálkodással kapcsolatos energiaturizmus konferencia kiállítás és vásár, ahol számos neves szakember tartott előadást az országból. Köcse Tibor polgármester után Dr. Boros Imre köszöntötte a szakma után érdeklődő vendégeket. Nagy Kálmán, a Zala Megyei Közgyűlés Alelnöke kiemelte a hasonló kezdeményezések fontosságát és előrejelezte a Közgyűlés megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos napirendi pontjának előkészítését a következő gyűlés alkalmára. Zsuffa László energetikai szakértő a bioenergerikai projektek jelenéről és jövőjéről beszélt, Kósa Ferenc professzor kiemelte az energia ültetvények szerepét a hő és villamosenergia-előállítás tekintetében. Éder János a LIPP GMBH képviseletében bemutatta a biogáz-termelésben eddig véghezvitt programjait és mint lehetőséget felvetette egy településszintű energia ellátás megteremtésére. Jagasics János a Jagaber Kft ügyvezetője a különböző megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket ismertette: a víz tisztítását, újrahasznosítását, a napenergia és a szélenergia kihasználásának eljárásait. A résztvevők sok hasznos, és elgondolkodtató információhoz jutottak hozzá a félnapos konferencia és kiállítás során, ahol többek között a napenergia hasznosításának gépi berendezéseit is megtekinthették az Innovációs Ökocentrumban.

A délutáni program a Pesterzsébeti Művészeti Csoportok fellépésével kezdődött, majd a Rockfesztivál zenekarai szórakoztatták a közönséget. Az égi áldás ellenére a kitartó hallgatóság jó hangulatú , pörgős koncerteket hallhatott, melyre a NO THANX zenekar élő koncertje tette fel a pontot. Az este Fáraó bállal zárult.

A vasárnap a Botfai Citerazenekar fellépésével kezdődött, mely után a „Nagypáli Településért” kitüntető díjat adományozott az Önkormányzat Hoffmann Ödön és Morvai Ferenc Úrnak, akik a település építésében, energetikai fejlesztésében példa értékű tevékenységükkel hozzájárultak a település kiemelkedő fejlődéséhez. Nagypáli Község Önkormányzata „Nagypáli község Díszpolgára” kitüntető címet adományozott Fatér Géza Úrnak, aki Nagypáli község fejlesztésében példa értékűt és maradandót alkotott, tevékenységével hozzájárult a falu történelmi emlékeinek gyarapításához. A díjakat Köcse Tibor polgármester egy ünnepélyes önkormányzati ülés alkalmával adja át a kitüntetetteknek. A vasárnapi megnyitó még egy örömteli bejelentést tartalmazott, miszerint a Nagypáli-Kispáli Községek Körjegyzőségén dolgozó igazgatási főmunkatársat, Szekeres Istvánnét 35 éves kimagasló tevékenységéért és odaadó szolgálatáért augusztus 20-a alkalmából a Köz Szolgálatáért Érdemjel Bronz Fokozatával tüntette ki az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Szekeres Istvánné, Edit szakmai elhivatottsága és segítőkész hozzáállása miatt nemcsak kollégái, de a két település lakóinak bizalmát is maradéktalanul élvezi, gratulálunk neki. A kulturális műsort - mely során fellépett a Pesterzsébeti Művészeti Iskola, a Zalaszentgróti Arvisura tánccsoport, a Nagypáli Tinik és Picik tánccsoportok, a Dessert Együttes, Kánya László és Cigányzenekara valamint a 7 szoknya 7 nadrág tánccsoport – Tűzoltó bemutató, sárkányrepülős bemutató, pónilovaglás, lovasfogat és a gyerekeknek vidámpark nyújtott tartalmas kikapcsolódást. MC HAWER és a TEKKNŐ élő koncertje után következett a várva várt REPUBLIK élő koncertje, mely a környékből érkező vendégek tömegét hozta a községbe csordultig töltve e rendezvénysátrat és a faluház környékét. A közel 3 órás koncertet pirotechnikai bemutatóval kombinált lézersó követett.

 

Távol keleti érdeklődés Zalában.

 

Nagypáli, Zalaegerszeg, Sármellék, Zalalövő egy csomagban valósíthatná meg a szingapúri befektetőkkel tervezett fejlesztéseiket.

2008. december 21-én a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumba érkezett egy 3 fős szingapúri delegáció, ausztrál közvetítő céggel, tagjai Simon Lee Fun Executive director , Goh Peng Thong director és Andrew Khng director, akik befektetési céllal érkeztek Magyarországra. Köcse Tibor polgármester, mint házigazda köszöntötte a vendégeket és rövid ismertetőt adott település gazdaságfejlesztési koncepciójáról és a jövőbeli elképzeléseikről. Fő célként nevezte meg az Idegenforgalmi és Turisztikai Központ létrehozását valamint a Magyarországon egyedi és újszerű biomassza erőmű projekt megvalósítását.

Bemutatkozott nagyszabású elképzeléseivel Zalaegerszeg is. Gyimesi Endre polgármester kiemelte az ipari park területén megvalósuló terveket valamint a Gébárti tó melletti lehetőségeket. A Sármelléki reptér fejlesztése és a rá épülő turisztikai program nagy hangsúlyt kapott a találkozó alkalmával. Zalalövő polgármestere ismertette a vendégekkel a Sala Fürdő elképzelést is, mely welness és termál- szolgáltatásokkal várja majd a kikapcsolódni vágyókat. A találkozó és a program késő délutánig tartott, a szingapúri delegáció érdeklődéssel fogadta a fejlesztési elképzeléseket. Az elsősorban turisztikai célú programok keltették fel az érdeklődésüket és elmondták, hogy a budapesti projektbemutató alkalmával is sok biztató információt kaptak, jó benyomással térnek haza, s januárban remélhetőleg választ is tudnak adni a kiválasztott 5 projektbe való befektetés lehetőségeiről.

A kellemes hangulatú estén hazai, jellemzően zalai finomságokkal látták vendégül a delegációt, mely után zalaegerszegi városlátogatás következett. A projektgazdák hálásak voltak a lehetőségért, hogy bemutathatták elképzeléseiket. Nagypáli örömét fejezte ki, hogy házigazdája lehetett egy ilyen jelentős találkozónak és reméli, hogy Magyarország számára kedvező elbírálásban részesülnek a bemutatott programok.

 

  Gyümölcsöző együttműködés

 

Köcse Tibor a ZMPPE elnöke és Dr. Boros Imre a ZMPPE frakcióvezetője valamint Bolek Zoltán a Magyarországi Iszlám Közösség vezetője személyes kapcsolatrendszerük felhasználása révén együttműködést hoztak létre az Egyesület elképzeléseinek megfelelően Zala megye és az ott élő emberek érdekében.

Ennek jó példája, hogy a Magyarországi Iszlám közösség több alkalommal juttatott el adományokat Zala megyében. Az elmúlt télen a zalalövői óvodások kaptak készségfejlesztő játékokat. Ugyancsak Zalalövőre jutott egy újra élesztő készülék is az orvosi ügyeletre. Ennek az ad különös jelentőséget, hogy évek óta késésben van a zalalövői mentőállomás megépítése, amire a kormánytól fix ígérettel rendelkezik az önkormányzat, és a maga részéről az ezzel kapcsolatos kötelezettségeinek már évekkel ezelőtt eleget tett. A készülék a fellépő sürgősségi esetekben jelenthet megoldást. Néhány hónapja egy több ezer adagból álló élelmiszeradomány érkezett, ami gyorsan elkészíthető tészta és húsalapú készételből állt. A közösség legutóbbi adomány pedig gyermek tápszerekből és kiegészítőkből áll. Az adományok szétosztására a közösség a Zala menti Polgármesterek és Polgárok Egyesületét kérte fel. Az egyesület a megyében széleskörű társadalmi kapcsolatokkal rendelkezi az egyesületben tevékenykedő tagtársai (polgármesterek és közéleti aktivitást mutató polgárok) a 2002-ben alakult egyesület a második választási ciklusban alakíthatott frakciót a Zala Megyei Közgyűlésben Működése során kezdeményezte fejlesztési szervezet létrehozását,tavaly pedig az egyesület székhelyén felavatták a Megújuló Energiák Központját,ami az Európai Unió pályázati alapjai anyagi támogatásával épült.

 

 

 

 

Szekeres Istvánné kitüntetése

A vasárnapi megnyitó még egy örömteli bejelentést tartalmazott, miszerint a Nagypáli-Kispáli Községek Körjegyzőségén dolgozó igazgatási főmunkatársat, Szekeres Istvánnét 35 éves kimagasló tevékenységéért és odaadó szolgálatáért augusztus 20-a alkalmából a Köz Szolgálatáért Érdemjel Bronz Fokozatával tüntette ki az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Szekeres Istvánné, Edit szakmai elhivatottsága és segítőkész hozzáállása miatt nemcsak kollégái, de a két település lakóinak bizalmát is maradéktalanul élvezi, gratulálunk neki.

 

 

 

 

 

Erdélyi kirándulás

 

          Nagypáli Község Önkormányzata június 26-30-án kirándulást szervezett a testvértelepülésre, az erdélyi Szászcsávásra. Két évvel ezelőtt egy nyertes európai uniós pályázat keretében egy szászcsávási csoportot látott vendégül Nagypáli, s a vendéglátást most viszonozták barátaink abból az alkalomból, hogy a Csáváson álló templom, valamint a méltán híres kórus ekkor ünnepelte 170. éves fennállását.

          A csoport 26-án, hajnalban indult azokkal a családokkal, akik fogadták a korábbi vendégeket. Az utazás közel 18 órát vett igénybe a Marosvásárhelytől 70 km-re lévő településre. Az út érintette a Nagyváradot, a Király-hágót és Kolozsvárt.

          Szívélyesen, cigányzenével és vacsorával várták csoportunkat a régi óvoda épületében, majd vendéglátó családoknál lett a csoport elszállásolva. A másnap kirándulással telt, ellátogattunk a parajdi sóbányába, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. Szombaton délelőtt került sor az ünnepi istentiszteletre a község templomában, majd ezt követően kulturális műsort láthattunk az ugyancsak vendégként érkező dunapataji és a helyi kórus előadásában. Az ünnepi megemlékezést egy nagyszabású vigadalom követte, ahol a falu apraja-nagyja összegyűlt. Átadásra kerültek az ajándékok, és mulatott a közösség hajnalig. Másnap délután került megrendezésre a Szászcsávás-Nagypáli labdarúgó mérkőzés, ahol a hazai csapat már a nagypáli önkormányzattól ajándékba kapott új mezben léphetett pályára. A gyönyörű idő és a nagy pálya egyaránt megizzasztotta a focistákat. A mérkőzést a vendégcsapat nyerte nagy csata után.

          A hétfői nap ugyancsak utazással telt. A gyönyörű táj, a csodálatos vendégszeretet mély nyomot hagyott mindenkiben. A jó hangulatú beszélgetések és a közös programok tovább mélyítették a két község lakóinak barátságát és remélhetőleg még sokszor nyílik alkalom a közös programok megvalósítására.

 

 

 

 

 

„Mindenki karácsonya Nagypáliban”

 

Mindenki karácsonya ünnepség egybekötve az Idősek Napjával, már több éve hagyomány Nagypáliban. Erre az alkalomra december 16-án került sor a Közösségi Házban. Az ünnepségre sokan eljöttek a fiatalabb és az idősebb korosztályból is. Elsőként polgármesterünk Köcse Tibor köszöntötte az egybegyűlteket. A karácsonyi műsorban 25 gyermek vállalt szerepet, a kisebbek egy kis fenyőről szóló mesejátékkal, énekekkel készültek, de a karácsony igazi hangulatát, varázsát, a nagyobbak által előadott „Betlehemes” játék hozta meg, hozzáillő zenével „fűszerezve”. A Nyugdíjasaink számára az igazi meglepetést az „Egervári Nyugdíjas Klub”fergeteges műsora volt. Pillanatokon belül nagyon jó „bulizós” hangulatot teremtettek, igyekeztek minél több idős korút bevonni a táncba, mulatozásba. Majd virslivel, süteménnyel és különféle italokkal láttuk őket vendégül. Végül a képviselőtestület tagjai kiosztották az ajándékcsomagokat.

A Nagypáli nyugdíjasok ismét egy szép élménnyel térhettek haza otthonukba. A szervezésben, lebonyolításban, a Nagypáli Önkormányzat dolgozói, képviselőtestülete és a Faluért Alapítvány tagjai vettek részt.

 

 

Megemlékezés NagypálibanNagypáli Község Önkormányzatának az ’56-os forradalmi megemlékezése során Köcse Tibor polgármester méltatta az 56-os ifjak bátorságát. Elmondta, hogy az akkori és a későbbi magyarországi pártvezetés a felkelést suhancok lázadásának minősítette, holott mára már mindenki előtt ismert tényként a budapesti és szegedi egyetemisták tüntetéseiről volt szó. Sajnálatos módon a történelem tankönyvekben egészen az 1990. évben lezajlott demokratikus rendszerváltásig ellenforradalomként tanították ezt a Magyarország számára oly fontos történelmi eseményt. Csak ezt követően került méltó módon oktatásra diákjaink körében az ’56-os események forradalmi eseményként.

      Az ’56-os események kialakulásának megértéséhez korábbra kell visszatekinteni. A Szovjetunió pártvezetése elégedetlen volt a Rákosi Mátyás által képviselt keményvonalas politikával szemben és ezért eltávolították a hatalomból. Ezt követően azonban Nagy Imre miniszterelnök politikája sem nyerte el tetszésék a szovjet pártvezetésnek, hiszen ő túl engedékeny, liberális volt számukra. Nagy Imre a széles népréteg számára kedvezményeket kívánt bevezetni, illetve az ország jólétére törekedett a megfélemlítés helyett.

      Az ’56-os események azok után következtek be, hogy a Szovjetunió újra szorítani kívánt magyarországi csatlós államának „pórázán”, ugyanis az akkori szovjet pártvezetés számára a magyarországi demokratikus folyamatok nem nyerték el tetszésüket, sőt félelmet váltottak ki bennük.

      Magyarország azonban már „nem kért” a szovjet rabigából, szabad akart lenni végre. Ez azonban sajnos nem sikerült, a saját erőnk kevésnek bizonyult a szovjet tankokkal szemben és a világpolitika is magára hagyta országunkat.

      A most zajló belföldi események rengeteg hasonlatosságot mutatnak az 56-os időszakot megelőzőkkel. Az ország vezetése most is az akkori szemlélet szerint igazgatja hazánkat, a mai napig kiszolgáltatott helyzetben van országunk az orosz gázenergia kapcsán. Igaz ugyan, hogy most nem Szovjetuniónak hívják a pórázunk végét tartó országot, hanem Oroszországnak. Azt megjósolni nem lehet, hogy a magyar nép meddig tűri még ezt a gazdaságpolitikát folytató kormány tevékenységét, de lehet, hogy már nem sokáig...

      A megemlékezést követően a polgármester köszöntötte Fatér Gézát, akinek Nagypáli Község Önkormányzata díszpolgári címet adományozott. Sajnos a címet a Nagypáli Ökofesztivál keretében nem sikerült átadni megromlott egészségi állapota miatt, most azonban, hogy Fatér Géza felgyógyult, szintén ünnepélyes keretek között átadásra került a díszpolgári cím, amelyet Nagypáli község fejlesztésében példaértékű és maradandó munkájáért, a falu történelmi emlékeinek gyarapításáért adományoztak részére.

Követendő példa a Nagypáli Ökocentrum

 

         2007 nyarán felkereste a Nagypáli Önkormányzatot a Bélkő Területfejlesztési Kht. Bélapátfalváról, azzal a céllal, hogy a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumához hasonló komplett programot szeretnének megvalósítani Észak-Magyarországon. A „Norvég Alap Programba” pályázatot nyújtottak be Nagypálival, mint partnerrel egy innovációs központ létrehozására a hozzá kapcsolódó konferenciák, tréningek megszervezésével és kiadványok készítésével. Burján Orsolya, a kht. Ügyvezetője elmondta, hogy a Nagypáli Ökocentrum az etalon a projektjük elkészítésénél, és ehhez kérnek szakmai segítséget Köcse Tibor polgármestertől. Ekkor a felek megállapodtak a kölcsönös segítségnyújtásban és a pályázat beadásra került.

         Néhány hónap elteltével a napokban újra jelentkezett Nagypáliban a területfejlesztési kht. Vezetősége azzal, hogy a közös pályázat sikeresen továbbjutott A „Norvég Alap” 3. körére beadott mintegy 1500 pályázatból, az első fordulóból és bekerült abba a 150-be, mely esélyes lehet a támogatásra. A program tervezésének időszaka most körülbelül 3 hónap, mely során ki kell dolgozni a pontos megvalósítási paramétereket, az épületet és a szakmai programot.

         Ehhez adott segítséget Nagypáli Önkormányzata azzal, hogy a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumánál dolgozó kivitelezőt, tervezőt, megújuló energiák alkalmazásáért felelős személyeket összehívta egy közös egyeztetésre és megvizsgálták a lehetőségeket. A további együttműködést elősegítve egy keretmegállapodást kötött az önkormányzat és a Bélkő Kht., melynek aláírására a közösségi ház nagytermében került sor. Reményeink szerint számos közös programot tud a két szervezet megvalósítani és a nagypáli példa tovább terjedhet az ország minden pontja felé.

 

Lendületben a Nagypáli lakópark építése

  

 

- Nagypáli polgármesterét, Köcse Tibort kérdeztük, hogy mi motiválta az akkori döntést, hogy bővítse települését?

- A 11 évvel ezelőtt megfogalmazott településfejlesztési koncepció fontos részét képezte a fenntartható fejlődés biztosítása a településen. E cél érdekében a rendezési tervünkben megfogalmaztunk egy az akkori falu méretéhez képest nagyívű fejlesztést.

Ez mintegy 13 ha-os területen egy olyan francia-amerikai stílusban tervezett kertvárosi jellegű lakótelep, amely mintegy 94 családnak biztosít lehetőséget letelepedésre.

A közmű tervek és kivitelezések elkészülte után mintegy 3 évvel ezelőtt kezdődtek a lakótelkek értékesítései, mára már mintegy 60%-os az értékesítés és az eddig elkészült házak aránya meghaladja a 35 %-ot amely mintegy 32 új családi házat jelent.

Örvendetesnek tartom, hogy ez év február elején újabb 5 ház építése kezdődött és várhatóan idén ez a tendencia még folytatódni fog.

A tavalyi évet legalább ilyen sikeresnek tekinthetjük a lakótelep rövid múltjában, hisz mintegy 65%- os pályázati támogatással az önerő mellett elkészült a meglévő útalapra az új aszfaltszőnyeg burkolás is, idei évben pedig teljesség vált a díszkivilágítás. Tavasz folyamán pedig elkezdjük az utca-fásításokat és a pihenő park kialakítását is.

Az eredeti elképzeléseink szerint alakul a lakótelep fejlődése és várhatóan 3-5 éven belül a telkek mintegy 90%a beépítésre kerül. A gazdasági program eredményeként megvalósul az eredeti célunk: szinte megduplázódik a település lélekszáma, átlag életkora jelentősen csökken, a falu közéletébe sok új tehetség kapcsolódhat be.

 

-          Ezzel a lakóteleppel zárult e a felvázolt irányú településfejlesztési koncepció?

-         Kérdésére válaszolva elmondom, hogy a jelenlegi falu gyorsütemű fejlesztésének tovább tervezett folyamata is van, hisz nagyon szűk látókörűnek tartanám magam és a képviselő testületet, ha csak a mában gondolkodnánk, ezért a rendezési tervben további telekalakítási lehetőségeket is biztosítottunk a falu számára és ennek eredményeként, figyelembe véve az 1990 óta kialakított lehetőségeket akár 1000 főig is gyarapodhat a település lélekszáma.

Ezt a határt a település földrajzi adottságait közszolgáltatásait figyelembe véve átlépni nem kívánjuk, hisz nem lakóhelyen kívánjuk az embereket elhelyezni, hanem olyan falu közösségbe, ahol annak minden pozitív értékét élvezhetik.

 

Ha az ország „Pannon pumája” nem is mozdul, azért a „Nagypáli párduc” nagyokat szökken.

 

Szakmai tanácskozás Nagypáliban

         Nagypáli nyertes Ausztria-Magyarország INTERREG IIIA pályázata kapcsán 2008. január 25-én másodszor tartottak szakmai tanácskozást az Innovációs Ökocentrumban.

         A biomassza erőmű tanulmánya Nagypáliban projekt gazdája, Köcse Tibor köszöntötte a megjelent érdeklődőket, bemutatta a projekt eddigi tevékenységeit és előadást tartott az önkormányzatok lehetőségeiről a pályázatok tükrében. Kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos szerepük van a pályázatoknak a községek fejlesztésénél. Mindenki számára elgondolkodtató volt a Megújuló energiaforrások ökológiai hatása című bemutató Kocsis Anikó, a dötki Ökorégió Alapítvány vezetőjének részéről. A rendezvényt Morvai Ferenc folytatta a pellet előállítás lehetőségei a projekt tükrében címmel, mivel az Ökomorv Kft. egy pellettáló üzemet tervez megvalósítani Nagypáliban.

         A tanácskozás résztvevői ismertetőt hallhattak az energiaültetvények telepítésével kapcsolatban, valamint a nagy beruházások kivitelezésével kapcsolatos pénzügyi lehetőségekről. A rendezvény fő beszámolóját a megvalósíthatósági tanulmány által feltárt eredményekről Zsuffa László tartotta, aki bemutatta a projekt fő témáját jelentő biomassza erőmű megvalósítható elképzelését.

         Az eredmények tükrében az önkormányzatnak fel kell kutatnia a pénzügyi hátteret a megvalósításhoz, mely akár egy későbbi pályázat révén fog teljesülni, akár egy befektető segítségével. Egy biztos, Nagypáli biomassza erőművéről nem most hallottunk utoljára.

 

Új munkatárs a Nagypáli Önkormányzatnál

 

         A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ közhasznú foglalkoztatási programja kapcsán a Nagypáli Önkormányzat lehetőséget kapott egy újabb munkatárs foglalkoztatására Vass Enikő személyében. A fiatal gellénházi közgazdász 2008 januárjában végzett a zalaegerszegi Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. Segítségével az önkormányzat pénzügyi elszámolási teendői válnak könnyebbé április 1-től. Feladatokat lát el a gazdasági beszámolók elkészítésében, illetve Nagypáli pályázatainak elszámolásában, annak pénzügyi nyilvántartásában.

         Nagyon örül a lehetőségnek, véleménye szerint a segítőkész környezetnek köszönhetően hamar gyakorlatot szerez ezen a szakterületen. Szerencsésnek tartja magát, hogy a diploma megszerzését követően hamar el tudott helyezkedni. Szabadidejében szeret olvasni, futni, és szívesen tölti idejét barátai társaságában.

         Nagypáli önkormányzat szívén viseli a pályakezdő fiatalok sorsát, s Enikő személyében nagy segítséget kap ügyei intézéséhez.

 

Játszóház Nagypáliban

 

         Mintegy 45 gyermek részvételével december 13-án, szombaton Farkas Ferencné közművelődés szervező és a FALUÉRT Alapítvány aktivistái segítségével a Zala Megyei Közgyűlés pályázatán elnyert támogatással karácsonyi díszkészítésekkel foglalatoskodtak a résztvevők.

         A gyermekek körében közkedvelt a játszóházi program, hiszen a mintegy kétórás idő alatt nagyon vidáman érezték magukat, miközben a készségük és kreativitásuk is fejlődött, valamint örültek a szépen elkészített karácsonyi díszeknek ( adventi koszorú, ajtó kopogtató dísz és asztali dísz). Az elkészült értékes ajándékokkal családjaik ünnepi hangulatát készítették elő a gyerekek.

Leader tervezési értekezlet Nagypáliban

             

         A Göcsej-Hegyhát előzetesen elismert vidékfejlesztési akciócsoport 2008. június 10.-én a Nagypáli Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumban tartotta a helyi vidékfejlesztési stratégia tervezési értekezletét. A vidékfejlesztési stratégia a turizmus fejlesztését, a hagyományos rendezvények támogatását, az egyedi tematikus túraajánlatokat, a megújuló energiaforrások alkalmazását és népszerűsítését, a természeti és kulturális értékek megőrzését, a helyi termékek feldolgozottsági fokának és minőségének javítását, a marketing tevékenységeket, ismeretterjesztő és kompetencia képzéseket, valamint a szakmai képzéseket és a helyi vállalkozások szolgáltatásainak erősítését tűzte ki célul.

         A tervezést koordináló csoport tagjai a különböző témához tartozó fejlesztési elképzeléseket vették számba, valamint egy új egyesület létrehozását határozták el. A megbeszélés a késő délutáni órákig tartott, ahol a tervezésbe jártas szakemberek az összes felmerülő igényt számba véve – melyek a korábban megrendezett fórumok és egyeztető megbeszélések alkalmával fogalmazódtak meg a térség lakossága részéről – elkészítették a Göcsej-Hegyhát térséget érintő fő fejlesztési irányvonalat.

            Bízhatunk abban: ha ez a stratégia megvalósul, a vidék fejlődése még nagyobb ütemben valósulhat meg.

 Nyomtat   
Kezdőlap Hírek - Közlemények Köszöntő Történelem Szervezet Események Eredmények Fejlesztések Civil szervezetek Galéria Naptár Térkép Labdarugó csapatunk Tourinform Iroda NFÖ NFÖ, PMI közzététel Zala-Menti Turisztikai Közh. Egy. Rólunk írták... Próba
(c) SimCorp, 2008-2010    Adatvédelmi leírás